JP Morgan'dan Türkiye yorumu

LONDRA (İHA) - JP Morgan, son birkaç yıldır Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında mali konsolidasyonunu en fazla güçlendiren ülke olduğunu ancak, mali ayarlamaların kalitesini hala düşük olduğunu bildirdi.

JP Morgan bugün yayınlanan raporunda, politik istikrar ve AB ile IMF çapalarının etkisi ile Türkiye'nin makroekonomik temellerinin geliştiğini ancak mali disiplinin rolünün hala hafife alınmaması gerektiğini belirtiyor.

Konsolide bütçede faiz dışı fazlanın GSYH'nın yüzde 5.6'sı seviyesinde bulunduğunu ve son 4 yıldır yüzde 4.2'nin altına hiç düşmediğine dikkat çeken JP Morgan, kamunun faiz dışı fazlasının 2004 yılında yüzde 7.0 olduğunu ve IMF'e gelecek 3 yıl için söz verilen yüzde 6.5 seviyesini aştığını vurguladı. Ancak makroekonomik temellerde sağlanan gelişmenin temelini oluşturan mali ayarlamaların yeterli kalitede olmadığını dile getiren JP Morgan, mali konsolidasyonun sürdürülmesi konusunda endişeleri bulunduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Geçen yıllarda gelirlerde sağlanan artışta 2001 ve 2002'de deprem vergilerinin, etkili olduğunu savunan JP Morgan, bir diğer etkenin de dolaylı vergilerdeki artış olduğunu kaydetti. Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içinde payını yüzde 51'e ulaştığını aktaran JP Morgan, dolaylı vergilerin daha ne kadar arttırılabileceğini merak konusu olduğunu ifade etti.

Bu ortamda Türkiye'nin kurumlar vergisi ve gelir vergisi rejimlerinde vergi toplanmasını geliştirecek reformlara ihtiyacı olduğunu anlatan JP Morgan, bunu yanı sıra sosyal güvenlik sistemi ile kamu personel rejiminde de reforma ihtiyaç olduğuna değindi.

Ekonomide sağlanan iyileşme ve mali disiplin etkisi ile Hazine'nin borçlanma vadesinin 2005'in ilk 5 ayında 384 günden 704 güne çıktığını aktaran JP Morgan ancak ortalama vadenin hala 16 ay seviyelerinde olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin politik istikrar ile AB ve IMF programına kendini adayarak bu süreyi uzatabileceğini ve ekonomiyi piyasa değişikliklerine karşı daha az kırılgan hala getirebileceğini kaydediyor.

Reklam
Reklam