JPost’tan Barak ziyareti yorumu

“Türkiye ile diplomatik ve askeri ittifakı kurtarma girişimi”

KUDÜS(ANKA) – “Büyükelçi krizi” ardından Ankara’ya “kritik” bir ziyarette bulunan İsrail Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın ziyareti İsrail’de, “Türkiye ile diplomatik ve askeri ittifakı kurtarma girişimi” olarak yorumlandı. Jerusalem Post gazetesi, İsrailli savunma sanayi şirketlerinin Heron araçlarının teslimatındaki gecikme nedeniyle Türkiye'ye 12 milyon dolar ödeyeceğini de yazdı.

Jerusalem Post gazetesi, Barak’ın Türkiye ziyaretini “Türkiye ile diplomatik ve askeri ittifakı kurtarma girişimi” olarak yorumladığı haberinde yetkililerin, Barak ve muhatabı Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün 10 adet Heron (UAV) insansız uzay aracının teslimatını içeren anlaşmaya ilişkin konusunda varılan mutabakatı açıklamalarının beklendiğini söylediklerini aktardı.

Reklam
Reklam

-TÜRK SAVUNMA HEYETİ İSRAİL’DE-

2005 yılında başlatılan projenin iptal edilmesi tehdidi altında olduğu belirtilen haberde İsrailli şirketlerinin araçların teslimatında gecikmesinin iki ülke arasında gerginlik yarattığı kaydedildiği haberde geçen hafta İsrail Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Udi Shani’nin Türkiye’de temaslarda bulunduğu, hafta sonunda da Türk yetkililerinin de Heronları incelemek üzere İsrail’de olduklarını belirtti.

-12 MİLYOR DOLARLIK GECİKME CEZASI ÖDENECEK-

Jerusalem Post, “Eğer (UAV'ler) operasyonel bulunursa, 2010 yılının ortasında Türkiye’ye teslim edilecek. IAI ve Elbit, (İsrailli konsorsiyumu) geri kalan altı UAV aracının teslimatındaki gecikmeler nedeniyle 12 milyon dolar ödeyeceği söyleniyor” diye yazdı.

Barak’ın Gazze Operasyonundan bu yana Türkiye’ye ziyaret eden en üst düzey yetkili olduğuna da işaret edildiği haberde Barak’a çok geniş bir heyetin eşlik ettiğine de dikkat çeken gazete şöyle devam etti:

“Savunma yetkilileri, Barak’ın, Türk yetkilileriyle Filistin barış süreci, Suriye ve İran ile iki ülke arasında savunma bağları yenileme yolları dahil, çok sayıda konuyu ele alacağını söylediler. Gazze Operasyonu öncesi İsrail ordusu kuvvetleri ve uçakları, düzenli olarak Türkiye’de eğitim yapıyordu ancak Gazze’deki Hamas’a karşı operasyondan bu yana yapmadılar.”

Reklam
Reklam

-İSRAİL’İN SAVUNMA SANAYİİ SATIŞLARI 2009’DA REKOR KIRDI

JPost, haberinde ayraca İsrail Savunma Bakanlığının geçen yıl savunma sanayi satışlarında yeni bir rekor kırdığına vurgu yaparken 2008 yılında 6.3 milyar doları bulan satışlar tutarının, 2009 yılında 6.75 milyar dolara çıktığına dikkat çekildi.

İsrail savunma yetkililerine kaynak gösterildiği haberde ayrıca İsrail’in savuma sanayinin en büyük müşterilerinin, sırasıyla ABD, Asya, Avrupa ve Afrika olduğu da bildirildi. (ANKA)