Kanadalı uzmanlar, kutuplarda donmuş halde bulunan mamut yavrusundan alınan DNA ile laboratuvarda mamut kanı elde etti
Bilim adamları 43 bin yıl önce yaşayan mamutları hayata döndürmek için en kritik aşamayı geçti. Kanada’daki Manitoba Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada kutuplarda donmuş halde bulunan bir mamut yavrusundan alınan DNA ile laboratuvarda mamut kanı elde edildi. Mamutun kanında antifiriz özelliği olduğunun ortaya çıkartılması uzmanları şaşırttı.
Genetik mutasyon
Mamut kanındaki hemoglobinin, hayvanın soğuk havalarda vücudunun ihtiyaç duyduğu bölgelerine oksijenin etkili biçimde dağılımını sağlayan 3 genetik mutasyona uğradığı keşfedildi. Mamutların kanlarındaki bu madde ile sıfırın altındaki derecelerde hayatlarını sürdürmeyi başardığı belirlendi. Mamutların 6.7 milyon ile 7.6 milyon yıl önce Afrika’da yaşadıkları sırada soğukla mücadele etmeleri gerekmezken, Afrika’dan ayrılan ve 1.2 milyon ila 2 milyon yıl önce, sonunda Kuzey Kutbu’ndaki bölgelere yerleşen hayvanların, buradaki hava koşullarına uyum sağlamaya ihtiyaç duydukları belirtildi.
Küçük kulaklarla kuyruklar ve kalın bir kürkün oluşmasının da bu uyum sürecinin parçası olduğunu ifade eden bilim adamları, mamutların ayrıca 3 farklı türde aminoaside sahip olmalarını sağlayan genetik mutasyonlara uğradıklarını kaydetti. Vücutta oksijenin taşınması görevini yürüten hemoglobinin bu işi, çoğu hayvanda hava sıcaklığı düştükçe sekteye uğruyor. Jurassic Park filminde bir sineğin içine hapsolan dinozor DNA’sının laboratuvar ortamında kana çevrilmesinin ardından dinozorlar yeniden hayata döndürülmüştü.