Kayseri Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ekonomik değeri olmayan kabak atıkları, besin değeri yüksek kışlık yem haline getirildi. Daha önce mevsiminde hayvanlar tarafından tüketilmeyen kabak atıklarının çürümeye terk edildiğini belirten Doç. Dr. Yusuf Konca, 3 milyon ton mısır silajına karşılık gelecek bir yem elde ettiklerini söyledi. Konca, "Böylece yem çeşitlerine bir yenisi daha eklenirken besicilerin yem giderleri de düşecek." dedi.
Besicilik yapan üreticiler en büyük harcamayı yem ürünlerine yapıyor. Özellikle kış şartlarının uzun olduğu bölgelerde hayvanlar daha uzun süre yem tükettiği için maliyetler artıyor. Buna karşılık yazın doğada bol miktarda bulunduğu halde saklanamayan birçok bitkisel atık da çürüyerek doğaya karışıyor. Alternatif yem kaynaklarından yem üretme fikrinden hareket eden Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yusuf Konca, kabak atıklarını kışlık yem haline getirmeyi başardı.
Köy gezileri ve seyahatleri sırasında tarlalarda gördüğü kabak atıklarının değerlendirilmesine yönelik düşünce üreten Konca, çürüyerek doğaya karışan atıkların kışın da hayvan yemi olarak kullanılabileceği fikri üzerinde durdu. Bu nedenle çürümeyi engellemek ve muhafaza süresini uzatmak için kabak atıklarının nemini alacak bir formül üzerinde çalıştı. Konca, öğrencileriyle birlikte kabak atıklarını maliyeti çok düşük olan saman ile karıştırarak nemi dengelemeyi başardı. 1,5–2 ay süreyle toprak altında havasız bir şekilde bekletilen kabak atıkları, böylece hayvanlar tarafından kışın da tüketilebilecek silaj haline geldi. Mısır silajına yakın protein içeren kabak silajının, besleyicilik ve glikoz bakımından da çok zengin bir yem olduğu belirtildi.
3 milyon ton mısır silajına karşılık bir yem elde ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Yusuf Konca, kışlık yem çeşitlerine bir yenisini daha eklediklerini söyledi.
Üreticilerin yem ürünlerine çok fazla para harcadığını dile getiren Konca, bundan sonra kabak atıklarının çürümeye terk edilmemesi gerektiğini ifade etti. Kabak atıklarının aslında tarlada bırakılan çok büyük bir değer olduğunu belirten Konca, "Çekirdeği için üretilen kabakların tamamı ile diğer kabak türlerinin kabuklarını değerlendirdik. Sonucunda daha önce çürümeye terk edilen kabak atıklarını kışlık silaj haline getirdik." dedi.
Kabak silajının besleyicilik değerinin çok yüksek olduğunu da vurgulayan Konca, "En önemlisi de hayvanların sulu yem yiyemediği kış döneminde onlara sulu yem veriyoruz. Sulu besinler, hayvanın iştahını açar ve sindirim sistemini düzenler." diye konuştu.
Doç. Dr. Yusuf Konca, ekimini yaptıklarını ve ilerleyen günlerde ayçiçeğinden de silaj yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz