Kabakulak ve su çiçeği salgını

BURSA (İHA) - Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, son günlerde Bursa'da özellikle kabakulak ve suçiçeği salgını yaşandığını söyledi.

Prof. Dr. Hacımustafaoğlu, bu hastalıklardan korunmak için etkili aşılar olduğunu hatırlatarak, Sağlık Bakanlığı'nın ekonomik şartları zorlayarak, ücretsiz aşılama programına bu aşıları da dahil etmesi gerektiğini bildirdi. Pahalı olduğu için halk dilindeki adıyla menenjit (H. influenzae tip b aşısı), kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, A tipi hepatit aşılarının zorunlu aşılama programında yer almadığını belirten Hacımustafaoğlu, "Bu aşıların fiyatları 17 ila 100 milyon lira arasında değişiyor. Pahalı olduğu için de sağlık ocakları bu aşıları çocuklara ücretsiz olarak vuramıyor. Oysa bu aşılar çocuk sağlığı açısından çok önemli. Çünkü bu hastalıklar hem çok sık görülüyor, hem de az da olsa hayatı tehdit edici komplikasyonlarla seyredebiliyor. Hastaneye yatan bu çocuklarda tedavi maliyetleri çok yüksek olabiliyor. Bazen tüm gayretlere rağmen hastayı kaybediyoruz. Ciddi seyretmese bile, çok fazla oranda doktor muayenesi ve ilaç masrafına yol açması, çocuğun okuldan uzak kalması, anne veya babanın işgücü kayıpları dikkate alındığında, toplum için ekonomik ve sosyal kayıplara da yol açıyor. Bu yüzden maddi durumu iyi olan ailelere, çocuklarına bu aşıları mutlaka yaptırmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Hacımustafaoğlu, pahalı olan menenjit, kabakulak, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, A tipi hepatit aşılarının ekonomik şartlar zorlanarak Türkiye'deki çocuk aşılama programına dahil edilmesi ve hiç olmazsa diğer ilaçlarda olduğu gibi, aşı bedellerinin yüzde 80'sinin Sağlık Bakanlığı, yüzde 20'sinin de aşıyı yaptıranlar tarafından karşılaması için Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği olarak bakanlığa daha önce yazı yazdıklarını, ancak bugüne kadar hiçbir olumlu cevap alamadıklarını ifade etti.