“Uzmanlar, kabızlığın tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu söylüyor.
Tuvalete çıkma süresindeki her değişikliğin kabızlık olarak kabul edilmeyeceğini ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Zeki Yenidünya, “Kabızlıktan bahsedilebilmesi için dışkılama sırasında fazla ıkınma ihtiyacı, sürekli sert dışkılama, dışkılama sonrası tam boşalamama hissi, dışkılamaya elle destek ihtiyacı, 3-4 günde bir dışkılama şikayeti olmalı” dedi.
Yenidünya, kabızlığın her yaşta görülmesine rağmen, ileri yaşlarda ve kadınlarda daha çok ortaya çıktığını dile getirerek, “Hastanın şikayetlerini dinleyerek gerçek kabız olup olmadığına karar veriyoruz. Ardından bu duruma yol açan bir sebep olup olmadığın sorguluyoruz. Kabızlık yapan sebepler arasında diyabet veya hipotiroid gibi metabolik faktörler, bazı sinir sistemi ve kas, ilaçlar (antidepresan, antiparkinson ilaçları, demir ilaçları, bazı antiasitler, bazı ağrı kesiciler) sayılabilir. Kabızlık yapan organik bir unsurdan şüpheleniliyorsa veya kabızlığa kilo kaybı ve kanama gibi eşlik eden yandaş belirtiler varsa, buna yönelik test ve tetkiklerin yapılması gerekiyor. Özellikle 50 yaş üstünde veya aile öyküsü olan kişilerde kolonoskopi ile yılda bir defa dışkıda gizli kan tahlili yapılmasını öneriyoruz. Fakat sıklıkla, kabızlıkta bir sebep bulunmuyor ve bu hastaları ‘kronik kabız’ olarak değerlendiriyoruz. Kabızlık tedavi edilmezse, fazla ıkınmaya bağlı olarak özellikle anal bölgede çatlak, hemoroit ve makat sarkması gibi rahatsızlıklar gelişebiliyor. Hastalara normal dışkılama alışkanlığı kazandırılması önemli. Herhangi bir hastalığı olmayan kişilerin tuvalet alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekiyor” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz