Kabotaj Bayramı’nın 86. Yılı

Samsun Deniz Ticaret Odası Başkanı İskender Yağız, “Kabotaj Kanunu ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık...

Samsun Deniz Ticaret Odası Başkanı İskender Yağız, “Kabotaj Kanunu ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda bu kanun denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönüm noktası olmuştur” dedi.

Samsun Deniz Ticaret Odası Başkanı İskender Yağız yaptığı açıklamada, “Biz denizciler için 1 Temmuz Kabotaj Bayramı, önemi köklü bir geleneği ve büyük bir geçmişi olan Türk denizciliğinin değerinin anlaşılması bakımından durduğu yerdir. İşgal altındaki Türk topraklarının kurtuluşu Türk denizlerinden doğan güneşle mümkün olmuş, ülkemizi bağımsızlığa götürecek kadrolar, denizlerimizi kullanarak Samsun'a gelebilmiş ve bağımsızlık için ilk adımlarını atmışlardır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz için denizlerimizin kullanımı hayati bir önem arz etmektedir. Bu gerçeğin farkında olan cumhuriyet kadroları çıkardıkları Kabotaj Kanunu ile Osmanlı İmparatorluğu’nun kapitülasyonlarla yabancılara terk etmek zorunda kaldığı deniz varlığına yeniden sahip olmuş, yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyeti bu yasanın yürürlüğe girmesi ile son bulmuştur” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“1 Temmuz 1926 tarihinde, yürürlüğe giren ve Türkiye için hayati bir öneme sahip olan Kabotaj Kanunu’na göre, ‘Türkiye Limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı’ belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar (kapitülasyonlar) sona erdirilmiştir” diyen İskender Yağız şöyle devam etti: “Bu Kanun ile, sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda bu kanun denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönüm noktası olmuştur. Ülkemiz; Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna ve bir iç denize sahip, tarih boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, stratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülkedir.”

Denizlerin, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahip olduğuna dikkat çeken Yağız,

Reklam
Reklam

“Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Bunun farkında olan Büyük Atatürk’ün direktifleriyle çıkarılan ve yukarıda kısaca değindiğim Kabotaj Kanunu’nun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir” şeklinde konuştu.

Samsun Deniz Ticaret Odası Başkanı İskender Yağız sözlerini şöyle tamamladı: “Aynı zamanda denizlerimizin verimli şekilde kullanımı ve limanlarımızın bağımsızlığının önemini bizlere bir kez daha hatırlatması gereken 1 Temmuz Kabotaj Bayramı ilelebet coşkuyla, mutlulukla ve hepsinden önemlisi tarihimize ve bugünlerimizi bizlere armağan eden cumhuriyet kadrolarına duyduğumuz büyük saygı ve özlemle kutlanıyor ve kutlanmaya devam edecek olması; Milli Mücadele’nin başlangıç noktası olan Samsun'da yaşayan biz Samsunlu denizciler için Milli Mücadele’nin aynı zamanda Türk denizciliğinin bir başarısı olduğu fikrinden hareketle çok büyük bir gurur ve mutluluk vesilesidir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: