Kabuğu bile değerli! Kış güzeli portakalın kabuğunu atmamanız için 4 neden

Kışın en lezzetli meyvelerinden biri olan portakal, içerdiği C vitamini sayesinde sağlığımızı sigortalayan enfes bir lezzet. Suyundan, meyvesinden faydalanıyoruz da peki ya kabukları? Onları çöpe göndermeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü kabukları bile işinize çok yarayacak!

Bulaşık makinesinde kullanabilirsiniz

Son derece ekonomik ve inanılmaz fayda alacağınız bir yöntemden bahsediyoruz. Bulaşık makinesinin içine koyduğunu portakal kabuğu sayesinde hem kireçlenmenin önüne geçmiş olacaksınız hem de olası kötü kokuları ortadan kaldıracaksınız. Tek yapmanız gereken yediğiniz portakal kabuklarını çöpe atmamak :) Gerisi çok basit...

Doğal oda kokusu yapabilirsiniz

Oda parfümleri genelde rahatsız edici bir koku yayar zamanla. Üstelik oda havalanmadığında astım problemi olanlar için son derece rahatsız edicidir. Odaya güzel ve ferah koku vermek istiyorsanız bunun için portakal kabuklarını peteğin üzerine koyun. Kabuk ısındıkça ortaya misler gibi koku yayılacaktır.

Reklam
Reklam

Biraz daha kuvvetli kokulardan hoşlanıyorsanız; tarçın, karanfil ve portakal kabuklarını bir teflon tavada kokusu çıkana kadar kavurabilirsiniz. Sonrasında karışımı istediğiniz odalarda gezdirerek kokuyu her yere yaymanız mümkün.

En tatlı reçelleri yapabilirsiniz

Portakal kabuklarını dilimleyip haşlayın. Sonrasında kabukların bir buçuk katı kadar şeker ve biraz da su ilave edip hepsini bir kaynatın. Koyulaşmaya başladıktan sonra 1 adet portakalın suyunu ekleyin ve biraz da limon tuzu. 10 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Portakal kabuğu reçelini kahvaltılarda ya da kurabiyelerde kullanabilirsiniz.

Cildinizi temizleyebilirsiniz

Şimdi portakal kabuğundan peeling yapacağız. Rendelenen kabukları bir miktar toz şekerle karıştırın. Çok fazla bastırmadan alın, yanak ve boyun bölgenize masaj yaparak sürün. Ardından durulayın. Bu işlemi haftada bir kez tekrarlayabilirsiniz.