Kaç kişinin dinlendiği sorusuna “gizli” yanıtı

ANKARA (ANKA) -İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün kaç kişinin telefonunun dinlendiği sorusuna "gizlilik" gerekçesiyle yanıt vermedi. CHP'li Çöllü ise Atalay'ın yanıtına, "telefon konuşmaları gazetelerde yayınlanırken bakan kaç kişinin dinlendiğini gizlilik gerekçesiyle açıklamıyor. Bu yanıt ile aslında AKP döneminde ne kadar telefon dinlemesi yapıldığı gizlenmek, perdelenmek isteniyor" şeklinde tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün, telekulak iddiaları ve Türkiye'de kaç kişinin telefonunun dinlendiğine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Kaç kişinin telefonunun dinlendiğine ilişkin rakamları "gizlilik" gerekçesiyle vermeyen Bakan Atalay, şunları söyledi:
"5397 sayılı Kanun ile değişik, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunları hükümlerine göre yürütülen faaliyetler çerçevesinde elde edilen bilgi ve kayıtların saklanmasında ve korunmasında gizlilik ilkesi geçerlidir. Telekomünikasyon yoluyla iletişimin dinlenmesi veya tespit edilmesi yürürlükte bulunan kanunlarda belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yargı kararları doğrultusunda gerçekleştirilmektedir."

Reklam
Reklam

-"SAV TELEFONUNU AÇIK BIRAKMIŞ"-
Atalay, CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün telefonlarının dinlendiği iddiaları konusunda ise "Anayasa Mahkemesi Başkan vekili ile CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlenmesi hiçbir şekilde söz konusu değildir" dedi. Sav'ın dinlendiği iddialarının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettiğini ifade eden Atalay, "İncelemeyi yapan Cumhuriyet savcısı telefon görüşmesine ilişkin kaydın Önder Sav'ın telefonunu açık bırakması nedeniyle gerçekleştirildiğini tespit ederek konuyla ilgili kavuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermiştir" dedi.

-ÇÖLLÜ'DEN YANITA TEPKİ-
CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ise Bakan Atalay'ın yanıtına tepki gösterdi. Kendisinin istatistiki bilgi sorduğunu bu rakamların gizlilikle ilgisinin olamayacağını kaydeden Çöllü şunları söyledi:
"Doğrusu ve şeffaflık gereği, devlet suç ve suçla mücadele için yaptığı telefon dinlemelerinin istatistiki bilgilerini verebilmeliydi. Sayın Bakan, istatistiki bilgi için gizli diyor ama gazetelerde boy boy dinleme kayıtları yayınlanıyor. Hem de yürütülen soruşturmayla ilgisi olmayan, kişilerin özel konuşmaları, özel hayatları gazete sayfalarında yer alıyor. Sayın Bakan, istatistiki bilgileri gizlilik gerekçesiyle saklayacağına, vatandaşlarının gerçekten gizli kalması gereken konuşma kayıtlarını gizli tutabilmeliydi. Gazetelerden görüyoruz ki ilgili ilgisiz bir sürü insanın telefonu dinlenmiş. İmha edilmesi gereken kayıtlar, saklanmış. Bu yanıt ile aslında, AKP döneminde ne kadar telefon dinlemesi yapıldığı gizlenmek, perdelenmek isteniyor. Ben sayın Bakan'dan bu istatistiki bilgiyi kamuoyuyla paylaşmasını bekliyorum. Demokrasi, şeffaflık bunu gerektirir."

Reklam
Reklam