Kaç tane yapay zekâ vardır? Yapay genel zekâ (AGI), dar yapay Zekâ (ANI) ve süper yapay zekâ (ASI) nedir?

Teknoloji genel olarak ekonomiden kültüre, sanattan eğlenceye, iletişimden ulaşıma kadar birçok farklı alanda önemli izler bırakmış ve bırakmaya da devam eden, insanların hayatlarını kolaylaştıran fırsatlar bütünü olarak tanımlanabilir. Teknolojinin insanlara sunduğu pek çok farklı uygulama mevcuttur. Bu uygulamalardan biri de yapay zekâ modelleridir. Peki, kaç tane yapay zekâ vardır, yapay genel zekâ (AGI), dar yapay zekâ (ANI) ve süper yapay zekâ (ASI) nedir?

Al sistemi (artificial intelligence) olarak da ifade edilen yapay zekâ modeli, insan aklını taklit ederek birtakım işlevleri yerine getirebilme özelliğine sahip bir teknolojidir. İnsanların belirli bir süre içerisinde yaptığı işlemleri, bu teknoloji daha hızlı bir şekilde yapabilmektedir. Yapay zekâ sistemi kendi içerisinde farklı kategorilere ayrılmaktadır. Çeşitli yapay zekâ uygulamaları sayesinde kullanıcılar birçok farklı işlevi daha kısa sürede yapabilme imkânını yakalamaktadır.

Kaç tane yapay zekâ vardır?

Günümüzde özellikle akıllı cep telefonlarında bulunan sesli asistanlardan kendi kendine sürebilen araçlara, moda alanından sanat çalışmalarına, ekonomiden finans sektörüne kadar birçok farklı yerde yapay zekâ uygulaması kullanılmaktadır. Yapay zekâ sistemi insan aklına benzer bir nitelik taşıdığından ve tıpkı insan aklı gibi çalıştığından teknoloji açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Yapay zekâ sistemi taşıdığı özelliklere göre yapay genel zekâ, dar yapay zekâ ve süper yapay zekâ olmak üzere toplamda 3 farklı gruba ayrılmaktadır. Bu noktada genel yapay zekâ sistemi nedir konusu gündeme gelebilir. Bu yapay zekâ sistemi insan aklını taklit etmede oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

Reklam
Reklam

Yapay genel zekâ (AGI) nedir?

Kısaca AGI harfleriyle belirtilen açılımı ise artificial general intelligence olarak ifade edilen yapay genel zekâ teknolojisi, teorik açıdan bir insanın yapabildiği her şeyi yapma gücüne sahip bir sistemdir. Bu bağlamda genel yapay zekâ nedir konusunun detaylı olarak incelenmesi gerekebilir. Bu yapay zekâ modelinde herhangi bir kısıtlama yoktur. Kendi başına öğretme becerisine sahip olan bu sistem için bilince sahip ifadesi de kullanılabilmektedir.

Pek çok işlevi hızlı bir biçimde öğrenme özelliği bulunan bu uygulama aynı zamanda öğrendiği bilgileri geliştirebilmektedir. İnsan aklını taklit etmekten çok birebir aynı çalışan bir sistem olduğundan anlama, düşünme gibi yetileri de vardır. Bu yapay zekâ sistemini diğer modellerden ayıran en belirgin özelliklerinden biri önceden kodlanmasına ihtiyaç duyulmamasıdır. Kendi kendine her şeyi öğrenebilir, planlayabilir ve uygulayabilir.

Dar yapay zekâ (ANI) nedir?

Yapay zekâ modelleri arasında ikinci sırada ise ANI harfleriyle gösterilen ve açılımı artificial narrow intelligence olarak ifade edilen dar yapay zekâ modeli karşımıza çıkmaktadır. Zayıf Al olarak da tabir edilen bu yapay zekâ sistemi, yapay genel zekâ sistemi gibi her şeyi yapabilme özelliğine sahip olmasa da yine de birçok alanda oldukça başarılı bir şekilde çalışmaktadır. Ayrıca bu yapay zekâ modeli hâlihazırda kullandığımız cihazlarda da bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Google asistan başta olmak üzere; Alexa, Siri ve benzeri sanal asistan sistemleri, dar yapay zekâ örnekleri arasında yer almaktadır. Bu yapay zekâ uygulamasının bazı işlevleri yerine getirebilmesi için önceden programlanması önemlidir. Bu yapay zekâ sistemi belirli kısıtlamalar çerçevesinde kullanıldığı için dar ismini almıştır.

Süper yapay zekâ (ASI) nedir?

İnsan aklına benzer nitelikler taşıyan bir başka yapay zekâ sistemi ise süper yapay zekâ uygulamasıdır. ASI harfleriyle belirtilen ve açılımı artificial super intelligence olarak ifade edilen süper yapay zekâ programı, süper Al adıyla da bilinmektedir.

Süper yapay zekâ isminden de anlaşılacağı üzere dar ve yapay genel zekâ modellerinin en üst versiyonu olarak tanımlanabilmektedir. Yapay genel zekâ uygulamasına erişim sağladıktan sonra süper yapay zekâ sistemine geçiş yapabilmektedir. Bu yapay zekâ modeli insan aklının ve bilişsel becerilerin kapasitesinin aşılmış hâlidir. Kısaca çok üstün bir yapay zekâ makinesi olarak da tabir edilebilir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: