Kaçağı kovarken turisti kovuyoruz

Türkiye'de özellikle büyükşehirlerde sayıları 1 milyona yaklaştığı belirtilen yabancı ev hizmetçisi ile hasta-çocuk bakıcısı ve turistler için 1 Şubat'tan itibaren sıkıntılı yeni bir dönem başlıyor.

5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da, Türkiye'de yabancı kaçak işçiliği önlemek amacıyla 1 Şubat 2012'den geçerli olmak üzere değişiklik yapılırken turizme de darbe vurabilecek bir adım atılmış oldu.

Ülkemize gelen yabancılara ülke gruplarına göre değişen sürede 90 güne kadar vize muafiyeti uygulanıyor. Aralarında Almanya, Fransa, Danimarka, Japonya, İsveç gibi ülkelerin de bulunduğu 90 güne kadar vize muafiyeti uygulanan ülkelerden Türkiye'ye gelenler şu andaki uygulamada ülkemizde 90 gün kalıp, bir gün yurtdışına çıkıyor sonra ertesi gün geldiğinde 90 gün daha kalabiliyor. Böylece 90 günü almak için bir gün yurtdışında kalması yetiyor. Ancak 1 Şubat 2012'den itibaren şartlar tamamen değiştiriliyor.

Reklam
Reklam

Habertürk'ün haberine göre; genelde ev hizmetlerinde kaçak olarak çalıştırılan, yabancı kadınlar, kötü işlerde (dökümcülük-inşaat işlerinde) çalıştırılan erkekler de bu düzenleme ile 1 Şubat'tan itibaren 90 gün Türkiye'de kaldıktan sonra yurtdışına çıktıklarında ülkelerinde en az 90 gün kalmadan Türkiye'ye bir daha giriş yapamayacak.

BDT TURİSTİ ETKİLENİR
Türkiye, 70'e yakın ülkeye vize muafiyeti uyguladığı için sıkıntı sadece Türkiye'de kaçak işçiliği önlemekle sınırlı kalmayacak. Çünkü Moldova, Ukrayna, Gürcistan gibi ülkelerden gelip çalışma vizesi almadan 1 günlük giriş çıkışla Türkiye'de uzun süre geçirenlerin dışında, özellikle Rusya, Azerbaycan, Ukrayna gibi BDT ülkelerinden turistik amaçla gelenlerin de önüne set çekilmiş olacak. Çünkü bu ülkelerden Türkiye'ye yılda birkaç kez turistik amaçla gelenler de 1 Şubat 2012'den itibaren sınırlamayla karşılaşmış olacaklar. 3.4 milyonu Rus olmak üzere 2011'de bu ülkelerden 4.6 milyon turist gelmişti. Örneğin Fethiye'ye gelen İngilizler, Side'de kalan Almanlar'da olduğu gibi çeşitli marinalarda tekneleri ile gelmiş ve teknelerinde yaşayan yabancılar da bu durumdan olumsuz etkilenecek.

Reklam
Reklam

BAŞKA ÜLKEYE KAÇACAKLAR
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, bir sezonda 3-4 kez gelen misafirleri bulunduğuna dikkat çekerek "Özellikle Rusya ve Ukrayna'nın içinde bulunduğu BDT ülkelerinden gelen turistler için Türkiye'de tatil yapmak çok önem taşıyor. Bu kanunla ziyaret ettikleri dönemin ardından bir sonraki gelişlerine sınır koymak demek önemli derecede turist kaybetmemize neden olacaktır" dedi. Açıkgöz örneğin mayıs ayında Türkiye'ye gelip yaz sezonunda tekrar ikinci bir tatile gitmek isteyenlerin artık Türkiye için 90 günlük sürenin dolmasını beklemek yerine başka ülkelere yöneleceğini kaydetti. Açıkgöz şöyle konuştu: "Bizim Yunanistan ve İspanya gibi rakiplerimize karşı en büyük avantajımız BDT ülkelerine kapıda vize vermemiz. Bu sayede mesela cuma günü Türkiye'ye gelmeye karar veren cumartesi günü soluğu plajda alıyor. Ekonomik kriz nedeniyle bizden turist almak için fiyatlarını kıran ülkelerin bu kararla ekmeklerine yağ süreriz. Paket turlarla gelen turistlerin bu uygulamanın kesinlikle dışında kalması gerekiyor."

Reklam
Reklam