Kaçak Et Ve Hayvan Girişi Yerli Üreticiyi Sıkıntıya Soktu

Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yurt dışından Türkiye’ye çok sayıda...

Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yurt dışından Türkiye’ye çok sayıda kaçak et ve kaçak hayvan girdiğini belirterek, yerli üreticinin bu nedenle ciddi sıkıntılar çektiğini söyledi.

Aksaray’da 550-600 bin civarında küçükbaş hayvan olduğunu belirten Başkan Aktürk, “2008 yılında çok büyük bir sıkıntı yaşadı hem Aksaray hem Türkiye. 190 bin olan anaç hayvan sayımız şu anda 320 bin, doğumlarla birlikte 550-600 bin civarında bir hayvan varlığımız var. Tabi yetiştiricilerimiz bu işten para kazandığı sürece hayvancılığı yapmaya kararlı. Hayvan sayımızda her yıl yüzde 20-30 oranında ciddi bir anlamda gelişim göstermekte. Ancak hayvancılığın gelişmesi demek hayvan sayısının artması demek değil. Verimliliğin ve üretimin artması noktasında ciddi çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyorum. Bir koyundan alınan kuzu sayısının, alınan süt miktarının veya büyükbaştan alınan buzağı sayısının ve süt miktarının yıllara doğru orantılı olarak yükselmesi gerekmekte” dedi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE’DEKİ HAYVANLAR VASIFSIZ

Türkiye’de ve Aksaray’da bulunan hayvanların vasıfsız olduğuna dile getiren Aktürk, “İlimizde ve Türkiye’de bulunan hayvanların vasıfları çok yeterli değil. Verimliliği ve üretimi artırılması noktasında suni tohumlama ve ıslah çalışmalarının bir an önce yapılması gerekiyor. Tabi yetiştirici bu işten para kazanmak istiyor, alın teri veriyor. Yetiştiricinin ekonomik durumu zaten belli” dedi.

Türkiye’ye Suriye ve Ortadoğu ülkelerinden ciddi anlamda kaçak et ve kaçak hayvan girişi olduğunu kaydeden Aktürk, “Ancak Suriye ve Ortadoğu ülkeleri üzerinden yoğun olarak hayvan hareketi var. Özellikle küçükbaş hayvan Suriye’den yoğun olarak ülkemize girmekte. Kaçak et yoğun olarak ülkemize girmekte. Aksaray bir geçiş noktası olduğu için otobüslerin bagajlarında birçok kez kaçak et yakalandı. Özellikle küçükbaş hayvanın Urfa ve Hatay bölgesinden ülkemize girdiğini biliyoruz. Oralardan gelen hayvanlar küçükbaş hayvan piyasasını oldukça geriye düşürdü. Yetiştirici bu konuda çok fazla muzdarip. Para kazanamamaktan, elindeki hayvanı satamamaktan çok şikayetçi. Üreticilerimiz bu nedenle bitmiş durumda. Eğer böyle sürerse ciddi anlamda sıkıntı çekeceğiz gibi görünüyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: