Kaçak Ocaklar Sorunu

Zonguldak’ın Gelik beldesi Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım, kömür üretim bölgesi olan beldede bir taraftan...

Zonguldak’ın Gelik beldesi Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım, kömür üretim bölgesi olan beldede bir taraftan iş kazaları diğer taraftan kaçak ocaklardaki insanların hırsızlık sabıkası alması gibi nedenlerden dolayı yakında belediye meclis üyesi ve muhtar azası ithal edilmeye başlanacağını ifade etti.

Gelik Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım, 3 bin 800 nüfusun bulunduğu beldedeki 8 ana redevans sahasında yaklaşık 800 civarında kaçak kömür ocağı bulunduğunu ifade etti. Başkan Yıldırım, özel ve kaçak maden ocaklarında yaşanan ölümlü iş kazaları nedeniyle her yıl insan kaybının yaşandığı beldede, kaçak olarak çalışan ya da kaçak ocak sahibi bir çok kişinin de sabıkası bulunduğunu kaydetti. Artık kendisinin belediye başkan adayı olmayacağını da söyleyen Yıldırım, belediye başkan adaylarının meclis üyesi ve muhtar adaylarının muhtar aza beldedeki siyasi parti temsilciliklerinin de yönetim kurulu üyesi bulmakta zorlandığını ifade etti. Yakında beldede meclis üyesi, muhtar azası ithal edilmeye başlanacağını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: “Belediye meclisi ve muhtarlık azaları seçimlerinde adli sicil kaydı isteniyor. Biz de bu nedenle, belediye meclisi üyesi, muhtarlık azalarında sabıkasız kimse bulmakta zorlanıyoruz. Bundan sonraki dönemde belki de sabıkasız insan bulanamayacak. Sabıkasız insanlar var ama ya meclis üyeliği yapacak kriterde değildir ya da siyaseti sevmiyordur. Ben bundan sonra seçime girmek istemiyorum. Bundan sonra ne olacağı aslında benim de pek sorunum değil. Ben sıkıntı çekmeyeceğim, bundan sonra ki belediye başkan adayları önemli derecede sıkıntı çekeceklerine inanıyorum. Buna rağmen hırsız damgası yemiş olan insanlardan bu damgaların kaldırılması, diğer vatandaşlar gibi devlet memurluğu, polislik, emniyet savcı gibi mesleklerden faydalanması gerekmektedir. Böyle giderse Gelik’in dışından belediye meclis üyesi ya da muhtar azası ithal edeceğiz. Zonguldak’tan, Kilimli’den ithal edeceğiz. Olmadı il dışından ithal edeceğiz.”

Reklam
Reklam

Beldedeki insanların başka iş imkanı bulunmaması nedeniyle kömürcülük yapmaya gerekirse kaçak yapmaya mahkum olduğunu anlatan Yıldırım, kaçak ocakların 40 yılı aşkın süredir devam eden ve kanayan bir yara olduğunu söyledi. Kaçak ocaklar konusunun ekonomik, kültürel ve sosyal bir sorun olduğunu vurgulayan Yıldırım, sorunun artık çözülmemesi halinde ise ciddi bir sosyal patlamaya sebep olabileceğini de ifade etti. Yıldırım, kaçak ocaklarının yasal olmaması nedeniyle savunulmasının mümkün olmadığını fakat belde insanının bu durumla yaşamasına alıştığını ifade etti.

Yıldırım, bir yerde, kaçak ocaklarda kazalarda ölen insan sayısının resmi ocaklardaki kazalarda ölen sayısından daha az olduğunu okuduğunu belirterek şunları söyledi: "Kaçak ocakları savunmuyorum. Kaçak ocakları çalıştıran insanlar, kendilerini hayatlarını tehlikeye atabiliyorlar ama bu bilgi ise kaçak ocaklarda çalışanların daha dikkatli ve daha güvenli hareket ettiklerini gösteriyor. Bir çok kaza ocağın emniyetsizliğinden ziyade kişinin hatasından, dikkatsizliğinden kaynaklanıyor. Kaçak ocakların sayısının bu kadar fazla olmasına rağmen insanlar, üretilen kömürleri satabildiklerinde çok önemli bir gelir elde etmiyorlar”

Reklam
Reklam

Bölgede bu kadar çok kaçak ocak sayısına rağmen gelirlerin düşük olduğunu ifade eden Yıldırım, kaçak ocak sahiplerinin bu kadar ağır ve yorucu işte çalışmaları, arazi yapısı, egoist yapıları gibi gerekçelerle aldıkları cip ve pahalı araçlar nedeniyle de eleştirildiğini kaydetti. “Kimse kusura bakmasın. Hepimiz egoistiz, öncelikli kendimizi düşünürüz" diyen Yıldırım, "Ağır iş koşulları ve arazi koşulları da işin içine girince, Gelik de bir çok ocak sahibi, cip alıyor. Bunlar, borçla alınmış ama diğer insanların gözlerine batıyor. ‘Bu kömürcüler hep ciple geziyor’ denilerek antipatiye sebep oluyor. Ciple gezilmesini de doğru bulmuyor.”

Yıldırım, kaçakçılığı bırakan kömürcülerin ise sicillerinde yer alan kömür hırsızlığı suçu nedeniyle yine hırsızlık ve gasp gibi yüz kızartıcı suçları işlemekten başka çaresi kalmadığını da vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz