Sahte ve kaçak sigara ile mücadelede, özel sektör ve devlet işbirliğine gitti.
Sahte ve Kaçak Sigara ile Mücadele İşbirliği Protokolü'ne, Gümrük Müsteşarlığı, ilgili devlet kuruluşları ve sigara firmaları imza koydu.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gümrük Müsteşarlığı'nda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, protokolle, kamu ve özel sektörün katılımıyla kaçakçılıkla mücadeleye yönelik ortak bir irade ortaya konularak, sigara kaçakçılığı ile mücadeleye yeni bir boyut kazandırıldığını söyledi.
Tüzmen, "Bundan sonraki aşama, somut işbirliği sürecinin meyvelerini toplamak, yani kaçak yakalama performanslarını daha da yukarılara çekmek, caydırıcılığı etkinleştirmek" dedi.
Sahte ve kaçak sigaranın fiyatların düşmesi, talebin artması, tütün ve tütün üzerindeki vergi politikasının etkisizleşmesi, çok ciddi boyutlarda hazine zararına yol açması, rekabetin ve yatırım ortamının bozulması gibi bir çok olumsuz sonuca neden olduğunu anlatan Tüzmen, yasadışı sigara ticaretinin kolay ve yüksek kazanç getirmesi nedeniyle, 1 tır dolusu kaçak sigarada vergi kaybı yaklaşık 1 milyon dolar olduğu gözününe alındığında suç örgütlerinin de önemli faaliyet alanlarından birisini oluşturduğunu ve terörist örgütleri finanse ettiğini söyledi.
Protokole, Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, DTM, Tütün Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tekel, British American Tobacco, European Tobacco, Imperial Tobacco, JTI, Philipp Morris imza koydu.