Kaçak 'Tüp bebek merkezlerine' dikkat

Sağlık Bakanlığı, anne ve baba adaylarını tüp bebek tedavisi konusunda uyardı. Türkiye'de ruhsatlı 65 tüp bebek merkezinin bulunduğunu belirten bakanlık, kaçak faaliyet gösteren tüp bebek merkezlerine itibar edilmemesini istedi.

Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tüm Türkiye'de Eylül 2005 itibariyle Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış 65 tüp bebek merkezinin faaliyetlerini sürdürdüğü bildirildi.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEREDE YAPILIR?

Anne ve baba adaylarının tüp bebek tedavilerini bu merkezlerde yaptırmalarının anne ve doğacak bebeğin sağlığı açısından önemi vurgulanan açıklamada, bu merkezlerin 20'sinin kamu, 46'sının ise özel merkez olduğu ifade edildi. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış 65 tüp bebek merkezinin illere göre dağılımının da yer aldığı açıklamada, bu merkezlerin 26'sının İstanbul'da, 15'ünün Ankara, 6'sının İzmir, 4'ünün Adana, 3'ünün Antalya illerinde bulunduğu ve Bursa, Kayseri ve Konya illerinde 2'şer, Denizli, Sakarya, Samsun Eskişehir, Kocaeli illerinde birer tüp merkezinin faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedildi.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan, "Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği"nde yapılan değişikliklerin, 8 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, söz konusu değişiklikler kapsamında bütün üremeye yardımcı tedavi merkezlerinin çalışma yapabilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan izin almasının hükme bağlandığı dile getirildi.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ DETAYLAR

Bu düzenlemeyle, tüp bebek sahibi olmak isteyen sosyal güvenlik kapsamındaki çiftlere "devlet desteği" sağlandığı hatırlatılan açıklamada, "Bakanlığımızın girişimiyle normal yollardan çocuk sahibi olamayan ailelerin yaptıracakları tüp bebek tedavisinin, "zorunlu sağlık harcaması" sayılacağına ilişkin bir madde "Bütçe Uygulama Talimatı"na eklendi. Şu anda Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Yeşil Kartlı vatandaşlarımıza tüp bebek tedavisinde devlet desteği sağlanmakta, SSK'lı vatandaşlarımız ise kapsam dışında yer almaktadır. SSK'lı vatandaşlarımızın kapsam dışında yer alması SSK Kurumu'nun tasarrufundaki bir konudur" denildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada tıbbi yönden bebek sahibi olamayacaklarına dair sağlık kurulu raporu alan çiftlerin, ardından istedikleri merkezde tüp bebek tedavisine başladıkları belirtilerek, adı geçen sosyal güvenlik kuruluşlarının bu çiftlerin 3 denemeye kadar olan masraflarını ödediği ve 3 denemenin sonunda bebek olmuyorsa devletin çiftin daha sonraki harcamalarını karşılamadığı kaydedildi.

Anahtar Kelimeler: