Kaçak yapıya altyapı hizmetine tepki

BURSA (İHA) - Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu, imar planları, deprem yönetmeliği ile diğer yasal ve teknik zorunluluklara bakılmaksızın yasa dışı yapılara devletin alt yapı hizmeti götürmesine tepki gösterdi.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Kenan Alpacar, 2004 yılı mali bütçesi yasasına eklenen madde ile kaçak yapılaşan bölgelere altyapı hizmeti götürülmesiyle ilgili hükümet kararını eleştirdi. Uygulamanın belediyelerin kent yenileme ve gecekondu önleme projelerine darbe vuracağını ileri süren Alpacar, iktidarın bu kararı yüzde 45 oy beklediği yerel seçimler öncesi oy kaygısıyla aldığını ifade etti.

Reklam
Reklam

17 Ağustos depreminde 20 bin insanın öldüğünü hatırlatan Alpacar, "17 Ağustos depreminde ölenlerin ve bundan sonra olacak depremlerin baş sorumluları bu yasa dışı yapılara altyapı hizmeti götürerek imar affı getirenlerdir. Artık kentlere mühendislik değil yağmacılık hakim kılınmıştır. Çarpık kentleşmenin giderek büyümesi kent yaşamını riske sokmaktadır. Oysa bu gidişi teşvik edici girişimler yerine yağmanın engellenmesi gerekir. Doğal afetlere karşı ulusal ihtiyaçlara yanıt verecek politikanın oluşturulması artık engellenemez. Bu ülkenin insanları kendi siyasal, ekonomik gelecekleri kadar gelecekte doğal afet, tehlike ve risklerinin sonuçlarını da bilme hakkına sahip olmalıdır. Faylar zemini kırmakla kalmıyor, siyaset kurum ve anlayışını da kırıyor" dedi.