Kaçakçılık suçları yeniden tanımlanıyor

ANKARA (İHA) - Hükümet "Kaçakçılık fiillerini ve bu fiillere uygulanacak yaptırımlarla kaçakçılığı önleme, izleme, araştırma usul ve esaslarını belirleyen" yasa tasarısını TBMM'ye gönderdi. 27 maddelik kanun tasarısıyla "kaçakçılık suçları" yeniden tanımlanırken cezalara yeni düzenleme getiriliyor.

Kaçakçılık suçlarına getirilen yeni düzenleme şöyle:

"- Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Eşyanın, belirlenen gümrük kapıları dışından Türkiye'ye ithal edilmesi halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılacak.
- Eşyayı, sahte belge kullanmak suretiyle gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin Türkiye'ye ithal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.
- Transit rejimi çerçevesinde taşınan serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, gümrük bölgesinde bırakan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.
- Antrepo veya geçici depolama yerlerindeki serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı gümrük idaresinin izni olmadan kısmen veya tamamen çıkaran veya değiştiren kişi, altı aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.
- Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici olarak getirilen eşyayı sahte belgeyle yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
- Kaçak eşyayı (gümrüksüz) eşyayı bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandıracak.
- Özel kanunları gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı, ithal amacı dışında başka bir kullanıma tahsis eden, satan veya devreden ya da bu özelliğini bilerek satın alan veya kabul eden kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.
- İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ithal eden kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. İthali yasak eşyayı bu özelliğini bilerek satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, aynı cezayla cezalandırılacak.
- Genel düzenleyici idari işlemlerle ithali yasaklanan eşyayı ithal eden kişiye, eşyanın gümrüklenmiş değerinin dört katı idari para cezası verilecek. İthali lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olan eşyayı aldatıcı işlem ve davranışlarla ithal eden kişiye, eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilecek.
- İnsan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı ya da çevrenin kirletilmesi bakımından zararlı ve tehlikeli eşyayı aldatıcı işlem ve davranışlarla ithal eden kişiye, fiili suç oluşturmadığı takdirde, eşyanın gümrüklenmiş değerinin altı katı idari para cezası verilecek. Eşyanın değersiz, artık veya atık madde olması durumunda; idari para cezası, dökme halinde gelen eşya için ton başına 5 bin YTL, ambalajlı gelmesi halinde kap başına 100 YTL olarak hesaplanacak.

Reklam
Reklam

İhracı kanun gereği yasak olan eşyalar

i- İhracı kanun gereği yasak olan eşyayı Türkiye'den ihraç eden kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, 1 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.
- Genel düzenleyici idari işlemlerle ihracı yasaklanan eşyayı ihraç eden kişiye, eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilecek. İhracı; lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olan eşyayı aldatıcı işlem ve davranışlarla ihraç eden kişiye, eşyanın gümrüklenmiş değerinin yarısı kadar idari para cezası verilecek.
- İhracat gerçekleşmediği halde gerçekleşmiş göstermek ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik göstererek ilgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak suretiyle haksız çıkar sağlayan kişi, Türk Ceza Kanunu'nun nitelikli dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılacak.
- Gümrük vergileri ödenmek suretiyle ihraç edilebilen eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın veya aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin Türkiye'den ihraç eden kişiye, eşyanın gümrük vergilerinin iki katı idari para cezası verilecek.
- İhracatın aracı şirket üzerinden gerçekleştirilmesi halinde, bu madde hükümlerine göre ceza yaptırımı imalatçı veya tedarikçi ihracatçılar hakkında uygulanacak. Aracı şirket yetkilileri, bu durumu bilerek ihracatı gerçekleştirdikleri takdirde bu madde hükümlerine göre cezalandırılacak. Beyanname ve eki belgelerde gösterilenle gerçekte ihraç edilen eşya miktarı arasında yüzde onu aşmayan bir fark bulunması halinde, sadece Gümrük Kanunu hükümlerine göre işlem yapılacak.
- Kaçakçılık suçu ve kabahati bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılacak.
- Kaçakçılığın bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza 2 kat artırılacak.
- Yine kaçakçılık tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde veya yararına olarak işlenmesi halinde, ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacak.
- Kaçakçılık, kaçakçılığı önlemek, izlemek, araştırmak ve soruşturmakla görevli kişiler tarafından veya meslek ve sanatın sağladığı kolaylıklardan yararlanmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak.
- Kaçakçılık belgede sahtecilik yapılırsa, ayrıca bu suçtan dolayı da cezaya hükmolunacak.
- Yine kaçakçılık fiillerini önlemek, izlemek ve araştırmakla görevli olup da bu Kanunda tanımlanan suçların işlenmesine kasten göz yuman kişi, işlenen suçun müşterek faili olarak sorumlu tutulacak.

Reklam
Reklam

"Dur" ihtarına uymayan kaçakçılar

- Kaçakçılığa karışan kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, suçu, diğer failleri ve kaçak eşyanın saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin faillerin yakalanmasını veya kaçak eşyanın ele geçirilmesini sağlaması halinde cezalandırılmayacak.
- Kaçakçılık suçlarından birine iştirak etmiş olan kişi, suçtan resmi makamlar haberdar olduktan sonra, etkin pişmanlık göstererek; soruşturma evresi sona erinceye kadar suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin 3 katı kadar parayı, hüküm verilinceye kadar suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin 5 katı kadar parayı, devlet Hazinesi'ne ödemesi halinde, hakkında cezaya çarptırılmayacak.
- Yolcuların, gümrük mevzuatına göre kendi ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendine ait eşyasıymış gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri, gümrük idarelerince 2 kat olarak alınacak ve eşya sahibine teslim edilecek.
- Eşyanın gümrükten kaçırılmak amacına yönelik olarak saklanmış veya gizlenmiş olarak bulunması durumunda gümrük idarelerince eşyanın gümrük vergileri üç kat olarak alınacak ve eşya sahibine teslim edilecek.
- Aynı tasarıya göre hukuken geçerli bir mazereti olmadığı halde, izinsiz olarak gümrük bölgesine girerek sahile veya bir başka gemiye yanaşan geminin kaptanı, acentesi ve donatanı gemide yasak eşya ya da yükleme veya taşıma belgelerinde yer almayan eşya bulunması hallerinde bu Kanundaki kaçakçılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılacak. Gümrük Kanunu gereğince belirlenen kapı ve yollardan başka yerlerden Gümrük bölgesine girmek, çıkmak veya geçmek isteyen kişiye "dur" uyarısında bulunulmasına rağmen bu uyarıya uymaması halinde, havaya ateş edilmek suretiyle uyarı yinelenecek. Ancak, silahla karşılığa yeltenilmesi veya başka şekilde meşru müdafaa durumuna düşülmesi halinde yetkili memurlar doğrudan hedefe ateş edebilecek.
- Aynı şekilde görevlilerin yanaşmasına izin vermeyerek kaçan veya kaçmaya teşebbüs eden her nevi deniz araçlarına uluslararası deniz işaretlerine göre telsiz, flama, mors ve benzeri işaretlerle durması ihtar edilecek. Bu ihtara uymayan deniz araçlarına uyarı mahiyetinde ateş edilebilecek. Buna da uymayıp kaçmaya devam ettiği takdirde durmaya zorlayacak şekilde üzerine ateş edilecek."

Reklam
Reklam