Kaçan PKK'lıların kabarık suç dosyası

Önceki gün cezaevinden 80 metrelik tünel kazarak kaçan 18 PKK'lı bu sabah Bingöl merkeze bağlı Ortaçanak Köyü kırsalında yakalandı.

Önceki gün cezaevinden 80 metrelik tünel kazarak kaçan 18 PKK'lı bu sabah Bingöl merkeze bağlı Ortaçanak Köyü kırsalında yakalandı.


18 PKK'lı 1 yıl boyunca kaşıkla tünel kazmış ve çıkan toğrağı da su ile eritip lavabodan atmıştı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, kaçan 1 mahkumun aranmasına ise devam edildiğini açıkladı.


Kaçan 4 hükümlü 14'ü tutuklu 18 kişi arasında, PKK'nın kanlı eylemlerine katılmakla suçlananlar kişiler bulunuyordu.


Bunlardan ikisi (Ramazan Benice ile Ali Nergiz) Diyarbakır'da Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu'na ait servis otobüsüne yönelik düzenlenen ve 4 polis memuru ile 1 teknisyen yardımcısının şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili davada yargılanıyor.

Reklam
Reklam

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve haklarında 31'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Benice ile Nergiz’in karar duruşması yarındı.


Firarilerden Ozan Alpkaya, örgütün bombacısı olarak biliniyor. 23 yıl cezası bulunan Alpkaya, Diyarbakır'da 3 Ocak 2008'de bir dershanenin önünde, 6'sı öğrenci 7 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının sorumluları arasında yer alıyor.


İşte firari PKK’lıların katıldığı bazı eylemler:

Diren Yaşa: Bingöl’ün Ilıcalar bölgesinde 2012 yılı Aralık ayında 9 PKK’lı öldürüldü. Operasyonda Diren Yaşa, yaralı ele geçirildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.


Şeref Gülen: Terör örgütü üyesi olmak ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı


Hüseyin Barsak: PKK’nın bombacısı olarak biliniyor. ‘Doktor Orhan’ adını kullanan Barsak, 2010 yılında 90 kilo patlayıcıyla birlikte Diyarbakır’da yakalandı. Diyarbakır ve Bingöl’de 3 askerin şehit edildiği eylemlere katıldığı belirlendi. Müebbet hapisle yargılanıyor.

Reklam
Reklam

İbrahim Engin: Bingöl Karlıova’daki çatışmada 2011 yılında ele geçirildi. Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyor.


Tünelin kazma işleminin uzun bir süreyi kapsadığı tahmin ediliyor. Cezaevinden firar edenlerin yakalanması için başlatılan geniş çaplı operasyon havadan ve karadan sürüyor. Öte yandan yaşanan firar, akıllara geçmişteki büyük firarları getirdi.


Türkiye'nin yakın tarihinin en büyük firarı, Van depremi sırasında yaşandı. Duvarları yıkılan cezaevinden 335 mahkum kaçtı. Bir diğer büyük firar 1997 yılında gerçekleşti. İskenderun Cezaevi’nde tünel kazan PKK ve MLKP üyesi 28 mahkum firar etti. Mahkumların 8'i çok fazla uzaklaşamadan yakalandı, 20'si kaçmayı başardı.


1988 yılında 29 mahkum İstanbul'daki Metris Cezaevi’nden firar etti. Mahkumlar 6 ayda 60 metrelik tünel kazdı ve 26 Mart gecesi cezaevinden kaçtı. Aynı yıl benzer bir kaçış hikayesi de Kırşehir Cezaevi’nde yaşandı. 118 metrelik tünel kazan 18 mahkum firar etti.


Toplu firarların en bilinenlerinden biriyse 1971 yılında gerçekleşti. 68 kuşağının sembol isimlerinden Mahir Çayan ve 4 arkadaşı, 29 Kasım gecesi Maltepe Askeri Cezaevi’nden tünel kazarak kaçtı. 18 mahkumun Bingöl Cezaevi’nden firarı, bu listeye eklenen son olay oldu.

Reklam
Reklam