Sudan'da geçtiğimiz yıl 8 Eylül'de Çad sınırında bulunan Batı Darfur vilayetinin Al-Jinayna bölgesinde silahlı kişiler tarafından kaçırılan 5 Türk vatandaşı, 149 gün sonra serbest bırakıldı.
Sudan Büyükelçiliği ve Sudan İstihbaratı tarafından 5 ay boyunca isyancılarla yapılan gizli görüşmeler, 5 Türk vatandaşının sağ salim kurtarılması ile sonuçlandı. Görüşmelerde büyük katkısı olan uluslararası Kızılhaç Örgütü de, Türklerin kurtarılmasında büyük rol oynadı. Darfur'da 5 aylık süre boyunca çok zor şartlarda isyancılarla birlikte yaşadıklarını anlatan 5 Türk işçi serbest kalmalarından dolayı çok mutlu olduklarını söylediler. Yorgun oldukları gözlenen Türklerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
Darfur'a sondaj çalışması için giden Türkleri kaçıran isyancıların 5 ay buyunca su çıkartmaları için çalıştırdıkları öğrenildi.
Kaçırılan Türk işçi Mustafa Alki, "Sağlık durumum iyi. 23 Ağustos'ta Hartum'dan ayrıldık, 8 Eylül'de Darfur'da yakalandık. 40-45 gün çölde sadece oturduk. Hiçbir iş yapmadık. Daha sonra çalışmaya başladık. 3 tane sondaj kuyusu açtık" dedi.
Nazmi Sürmeli de, Türkiye'deki devlet büyüklerine, BM'ye, Kızılhaç'a ve bizi kurtarmak için çaba gösteren insanlara teşekkür ettiklerini söyleyerek iyisiyle kötüsüyle yaşandığını ve bittiğini, sağlık durumunun iyi olduğunu ve zulüm görmediğini belirtti.
Mustafa Atlaş, "Beş ay boyunca zorluk çekmedik desek yalan olur. Bayağı zorluk çektik. 40 gün sahrada kaldık. 40 gün sonra Vadi Havar diye bir ağaçlık bölgede, ağaçların altında yattık. Soğuktu. Hatta soğuktan yüzümde yaralar çıktı. İlk zamanlar zorluk çektik. Çalışmaya başladıktan sonra rahatladık." dedi.
Sudan'da evli olan Ahmet Remzi Bahçecioğlu da çocuklarına kovuşmak için sabırsızlandığını söyledi. Bahçecioğlu, " Zorluk yaşamadım. Sağlığımız yerinde. Yedik, içtik ve geri döndük. Sağ olsun Türkiye Cumhuriyeti, devlet büyüklerimiz bizi büyük bir zorlukla kurtardılar. Allah onlardan razı olsun. Kızılhaç örgütüne de çok teşekkür ederiz. Bizi oraya kadar gelip aldılar. Ailemi çok özledim. Hepsine çok selam söylüyorum. Ailem Türkiye'de fakat çocuklarım şu an Sudan'da. Onlarla görüşeceğim birazdan inşallah." dedi.
Mustafa Özdinç, "Alışmadığımız bir alan bir yaşam tarzından geçerek buaralara geldik. Herkese çok selam söylüyorum. İnşallah yakında görüşeceğiz" temennisinde bulundu.
Türklerin kurtarılmasında önemli rol oynan Kızılhaç Örgütü de, isyancılarla görüşmede önemli rol oynadı. Kaçırılan Türklerin bulunması çaba sarf ettiklerini belirten Uluslararası Kızılhaç Örgütü temsilcisi Hugo Van Den Eartwegn, önce Türk Büyükelçliği ardından da Sudan hükümeti ile temasa geçtiklerini ve ortak bir karar mekanizması kurulduğunu ifade etti. Eartwegn ayrıca işçilerin serbest bırakılmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
Kaçırılan Türklerin günler sonra Büyükelçilikte aileleri ve arkadaşları ile görüşmesi ise duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Kurtarılan Türk vatandaşlarını telefonla arayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da geçmiş olsun dileklerinde bulundu.