Kaddafi davası için müzakereler başladı

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı, iadesini istedikleri Seyfülislam Kaddafi'nin nerede ve nasıl yargılanacağını görüşmek üzere Libya'yı ziyaret ediyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Luis Moreno Ocampo, Ldevrik Libya liderinin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yargılanması ile ilgili düzenlemeleri görüşmek üzere Trablus'a gitti.

Muammer Kaddafi'nin yönetiminde etkili konumlarda yer alan en küçük oğlu Seyfülislam, Kasım ayında yakalanmasından bu yana ülkenin batısındaki Zintan'da, militanlar elinde tutuluyor.

Ocampo, üç gün sürecek temasları kapsamında iktidardaki Ulusal Geçiş Konseyi'nin başkanı Mustafa Abdülcelil ve başbakan Abdülrahman Kib ile görüşecek.

Reklam
Reklam

Zintan'daki bir askeri yetkili, Trablus temasları sonrası Ocampo'nun Zintan'ı da ziyaret etmesini beklediklerini kaydetti.

Trablus'taki yönetim, insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen Kaddafi'nin Lahey'de değil, ülkede yargılanmasını istiyor.

Mahkemenin 4 Nisan'da Kaddafi'nin derhal Lahey'e nakli için yolladığı talep, Libyalı yöneticiler tarafından temyize sevkedildi.

Bu nedenle son günlerde yargılamanın Libya'da, ancak UCM'nin gözetiminde yapılması şeklinde bir ara çözüm formülü üzerinde çalışılıyor.

Libya Adalet Bakanlığı'na göre, taraflar anlaşmaya yakın.

Zintan'daki grup ise yargılamanın kentte yapılmasından yana ve Kaddafi'yi Trablus'taki Ulusal Geçiş Konseyi'ne teslim etmek konusunda da isteksiz.

Trablus'taki yönetimin zayıf olduğunu ve güvenliği sağlayamayacağını öne sürüyorlar. Konsey ise "uluslararası toplumun devrimciler denetiminde bir yargı sürecini kabul etmesinin güç olduğu" görüşünde.

Trablus'taki BBC Muhabiri Jon Donnison ziyaret sırasında hükümetin başsavcıya, Libya'nın en önemli tutuklusunu adil şekilde yargılama kapasitesinde olduğunu kanıtlamaya çalışacağını söylüyor.

Reklam
Reklam

İnsan hakları grupları ise Libya'daki hukuk sisteminin bu kadar ciddi bir davanın altından kalkamayacağını öne sürüyor.

Ayrıca Libya'da yargılanması durumunda Kaddafi'ye ölüm cezası verilmesi bekleniyor.

UCM,Kaddafi rejiminin aleyhinde gösteri düzenleyen eylemcilere güç kullanması karşısında, 2011'in Şubat ayında Seyfülislam Kaddafi aleyhinde tutuklama emri çıkarmıştı.

39 yaşındaki Kaddafi, bir zamanlar babası Albay Muammer Kaddafi'nin yerine geçecek kişi olarak görülüyordu.