Devlet televizyonuna bağlanıp, “Bu sıçanlara karşı silahlarınızı alıp beni savunun” diyerek halka çağrı yapan Kaddafi’nin bir sığınakta sonunu beklediği sanılıyor. 3 oğlu ise isyancıların elinde...
Dünyanın dört bir yanındaki Libya elçiliklerinde Kaddafi’nin yeşil bayrağı çıkarılıp yerine isyan bayrağı asıldı. Diktatörün 41 yıllık iktidarı “Senin için geldik kıvırcık saçlı” sloganlarıyla sona erdi.
[
Tunus’ta başlayan isyan Mısır’da Hüsnü Mübarek’i sallarken, Libya’da ilk isyan kıvılcımını çakan Bingazi kenti olmuştu. Takvimler 17 Şubat’ı gösteriyordu. Kaddafi, aynı devrilen diğer diktatörlerin yaptığı gibi kendi sonunu hazırlayan hatayı yaptı ve kendi vatandaşlarının üzerine bomba yağdırmaya başladı. Böylece NATO operasyonuna davetiye çıkardı. 20 Mart’ta başlayan NATO bombardımanı isyancılara sağlanan silahlar ve eğitim ile devam etti. Ve kaçınılmaz son Kaddafi için dün gerçek oldu. Havadan Amerikan insansız uçakları Predatörlerle destekleyen isyan birlikleri, başkent Trablus’a girdi. Kendilerine ilk teslim olan Kaddafi’nin şehri korumak için özel olarak oluşturduğu muhafızlardı. Muhafızların komutanı, yıllar önce kardeşinin idam edilmesi emrini veren Kaddafi’ye sadık olduğu izlenimini vermiş, ancak çoktan isyancıların saflarına katılmıştı.
Yeşil meydan artık yok
Bu özel birliğin en ufak direniş göstermeden silahlarını teslim etmesi sonrasında isyancıların Trablus’taki Yeşil Meydan’a girişi dakikalar sürdü. Kaddafi’nin halka sesleniş konuşmaları yaptığı meydanda bu kez Kaddafi öncesi Libya Krallığı‘nın bayrağı dalgalanıyordu. Meydanın adı “Şehitler Meydanı” olarak değiştirildi. “Senin için geldik kıvırcık saçlı”, “Sonun geldi kıvırcık saçlı” sloganları atıldı. Gün ağarmaya başladığında Trablus’un yüzde 85’i isyancıların kontrolüne girmişti. İsyancıların kontrolündeki GSM operatöründen tüm Libyalılar’ın cep telefonuna, “Allahu Ekber! Kaddafi rejiminin sona ermesi nedeniyle tüm vatandaşlarımızı kutluyoruz” yazan SMS’ler geldi. Kaddafi’nin askerleri liderlerini korumak amacıyla verecekleri son savaş için 69 yaşındaki “Çöl Aslanı”nın sarayı önünde konuşlandı. Tanklar da sarayı çevreleyerek direniş mevziini oluşturdu.
Venezuela’ya mı kaçtı?
Son iki gün içinde TV’den 3 ses kaydı yayınlanan ve her seferinde NATO askerlerini işgalciler, isyancıları ise hainler olarak nitelendirerek, halka “Sıçanlara karşı savaşın” çağrısı yapan Kaddafi’nin sarayının altındaki sığınakta olduğu sanılıyor. İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague ise Libya liderinin isyancılar başkente girmeden önce Venezuela’ya kaçtığına ilişkin ellerinde güçlü istihbarat bilgileri olduğunu açıkladı. Buna rağmen “Ülkemi asla terk etmeyeceğim” diyen Kaddafi’nin Trablus’ta olma olasılığı daha ağır basıyor. Hem isyancılar hem de ABD, “Kaddafi’nin bulunduğu yer konusunda hiçbir fikrimiz yok” açıklaması yaptı.
1300 kişi öldü
Öte yandan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Hollanda’daki yargıçları Kaddafi ve savaş suçu işlediklerine inanılan oğullarını yargılamak için şimdiden isyancılara çağrıda bulundu. Ancak isyancılar içerisinde bir grup Kaddafi ailesinin Angola, Güney Afrika ya da Zimbabve’ye sığınmasına göz yumulması taraftarı olurken, diğer grup ise Kaddafi’lerin aynı Hüsnü Mübarek örneğinde olduğu gibi Libya’da yargılanarak cezalandırılması gerektiğini savunuyor. Başkenti “özgürleştirme” operasyonunda hem Kaddafi güçlerinden hem de isyancılardan 1300 kişinin öldüğü, 5 binden fazla kişinin de yaralandığı açıklandı.
2 milyar dolara devrildi
Libya lideri NATO’nun yaptığı 7459 sorti ve hacanan 2 milyar doları aşkın para ile devrildi.
- ABD: 938 milyon dolar
- İngiltere: 362 milyon dolar
- Fransa: 359 milyon dolar
- İtalya: 320 milyon dolar
3 oğlu yakalandı iki oğlu son savaş için direniyor
İsyancılar başkente girmeden sadece birkaç saat önce Libya devlet televizyonundan direniş çağrısı yapan Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam, ilk yakalanan üst düzey isim oldu. Bir dönem babasına isyan eden ve “Artık demokrasiye geçmenin zamanı geldi” çıkışları nedeniyle çoğu kez Kaddafi ile arası açılan London School of Economics eğitimli Seyfülislam, isyan boyunca babasının yanında yer almıştı. Onun gibi babasını korumak için İtalya’dan Libya’ya dönen Saadi ve Libya ekonomisinde büyük söz sahibi olan Muhammed de isyancılar tarafından yakalandı. Hatta Muhammed, El Cezire televizyonuna bağlanıp “Ev hapsinde tutuluyorum, bize iyi davranıyorlar” dedi.
Ayşe Tunus’ta
Libya liderinin en sadık askeri olan ve ordunun en elit birliğine komuta eden Hamis Kaddafi’nin yine asker kardeşi Mutassım ile birlikte isyanı bastırmak için başkentte direnişi örgütledikleri belirtildi. Mutassım son olarak sarayın önünde bekleyen tankların üzerinde görüldü. Kaddafi’nin kızı Ayşe ve eşi Safiye için Tunus hükümeti ile sığınma pazarlıkları yaptığı biliniyordu. Nitekim bu iki ismin isyancılar başkente girmeden Tunus’a kaçtıkları iddia edildi.