Kadıköy-Kartal arasındaki D-100 karayolunun yükünü hafifletirken, bu aksta hızlı ve kitlesel yolcu taşımak ve iki kıta arasında ulaşımı hızlandırmak için projelendirilen Kadıköy-Kartal metro hattı İbrahimağa İstasyonu’nda Marmaray Hattı ile entegre olacak.
Aynı zamanda Kadıköy istasyonu vasıtasıyla deniz bağlantısı sağlanacak. Test sürüşlerine başlanan Kartal-Kadıköy metro hattı, mayıs ayında vatandaşın hizmetinde olacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak tasarlanan ve günde 1.5 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip Kartal-Kadıköy metro hattında test sürüşlerini ardından mayıs ayında hizmete gireceğini söyledi. Özellikle Anadolu yakası için bu hattın çok önemli olduğunu, hattın 29 dakika gibi kısa bir sürede aşılacağını kaydeden Topbaş “Kartal’dan, Ayrılıkçeşme İstasyonu’na gelen vatandaşlarımız Marmaray ile Avrupa yakasındaki diğer istasyonlara geçebilecekler. Kadıköy’den deniz ulaşımıyla da İstanbul’un istenilen noktasına ulaşmak mümkün olacak” dedi. Yerin 40 metre altında yürütülen Kadıköy-Kartal hattının toplam uzunluğu 22 kilometre maliyeti ise 1.6 milyar dolar. Hat, 4.5 kilometre daha ilave edilerek Pendik-Kaynarca’ya kadar uzatıldı. Bu hattın da devreye girmesiyle yapılan toplam harcama 3 katrilyon 225 milyar liraya ulaşacak.
SON DAKİKALAR LCD EKRANLARDA
Kadıköy'den deniz ulaşımını kullanarak İstanbul’un istenilen noktalarına yolculuk yapmak metro ile mümkün olacak. Yerin 40 metre altında yürütülen Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nda, yolcuların her vagon içerisindeki homojen dağılımı da mümkün kılındı. Öte yandan her araçta yolcuları anlık haberlerle bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) yer alıyor. Yolcularla metro makinisti arasında aktif iletişim sağlanabilecek. Pendik-Kaynarca’ya kadar uzatılan hat üzerinde, yolculuklar sırasında, titreşim ve ses izolasyonuyla yangın izolatörleri bulunacak.
YOLCU İLE MAKİNİST İLETİŞİM KURACAK
22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metro hattında toplam 16 istasyon yer alıyor. Şehir içinde açılan, dünyanın en hızlı tünel çalışmasının yapıldığı hatta günde 150 metre tünel kazıldı. 15 istasyonda elektromekanik ve ince işlere başlandı. Taplam, 48.572 metre ray uzunluğuna sahip hattın, Kozyatağı-Kartal arasında ray döşenmesi, elektrik bağlantıları ve istasyonlar tamamlandı. Hat için temin edilen vagon sayısı, hattın Kaynarca’ya uzatılması sebebiyle 120’den 144’e çıkarıldı. Metroda, 4’lü tren dizisinde toplam 1084 yolcu, 8’li tren dizisinde ise 2 bin 168 yolcu taşınabilecek. Tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine uygun olarak imal edildi. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılacak. Vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları mevcut.