Kadima'ya yeteri kadar güvenilmiyor

KUDÜS (İHA) - İsrail'deki genel seçimlerin ardından hükümeti kuracak olan Kadima'ya İsrailliler yeteri kadar güvenmiyor.

Kadima'nın yeni kurulan bir parti olması ve partinin lideri ve Başbakan adayı Ehud Olmert'in Filistin'e toprak verme olasılığı, sokakta şüpheyle karşılanıyor.
Yael Kogan ve Ela Reshev isimli İsrailliler, Yeşiller'e oy verdiklerini belirterek, Kadima'nın başa gelmesinin ise sürpriz olmadığını ifade etti. Likud Partisi'ne oy veren Martin Silverstone, Netanyahu Olmert'ten daha iyi ancak Likud'un oy kaybederek listede 3. sıraya düşmesi, insanların eski politikalara tepkisi. Netanyahu, İsrail'i daha iyi temsil edecek biri. Ayrıca Olmert Filistin'e toprak vermek istiyor. Bu, işe yaramayacak. Ortada 4 yıllık bir sorun var ve bunun çözümü yok. Toprak vermek barış getirmeyecek" dedi.

Reklam
Reklam

Likud'a oy veren Walter Drymer isimli İsrailli de Filistin'e toprak vermenin barış getirmeyeceğini savunurken, Gabi Adiv ve Myriam Silberman, İsrail'in öncelikli sorununun ekonomi ve sosyal yaşam olduğunu belirtti. Olaya farklı bir açıdan yaklaşan Mayriam Silberman, "Barışa inanıyorum ama barış için önce başka insanlara nasıl davranmamız gerektiğini öğrenmemiz lazım" şeklinde konuştu.

1948'de İsrail'e gelen İzmir Yahudileri'nden Mordehay Falcon ise buradaki Türk Yahudileri'nin siyasetle pek ilgilenmediğini söyledi. Gençliğinde İşçi Partisi'nde sekreterlik yaptığını ifade eden Falcon, Kadima için, "Bu parti, salata gibi. Biraz sağ biraz soldan adam toplamış yeni bir parti" ifadelerini kullandı. Ayrıca Filistin'e toprak vermenin barışa hizmet edeceğine inanmadığını belirten Falcon, "Araplar paylaşım istemiyor, tüm toprakları istiyorlar. Atatürk'ün Yunanlılar'ı denize döktüğü gibi bizi de denize dökmek istiyorlar" dedi.