Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımda çalışan, kırsal alanda çalışan kadınların eğitim yönünden güçlendirilmesi halinde yaptıkları işten daha büyük bir haz alacaklarını belirterek, "Bunun yanı sıra hem milli ekonomiye daha büyük oranda katkı sağlarlar, hem Türkiye’nin kalkınmasındaki rolleri, etkinlik artar, hem de bu çabalarının karşılığında yaptıkları işle ilgili olarak bu gayret daha görünür hale gelir" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TZOB arasında 14 Mayıs 2012 Dünya Çiftçiler Günü’nde imzalanan 'Kadın Çiftçi Eğitimi' işbirliği protokolü çerçevesinde kadın çiftçilerin eğitimine başlandı. Kadın Çiftçi Eğitimi tanıtım toplantısı bugün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ile kadın çiftçiler katıldı.
Toplantıda konuşan yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Türkiye’de 6,6 milyon insanın tarım sektöründe çalıştığını belirterek, 3,1 milyon çiftlik olduğunu hatırlattı. Çiftliklerin büyük bir kısmında kadınların çalıştığını söyleyen Eker, kadınların emeklerinin iyi tarif edilmediğini, iyi bilinmediğini belirtti. Eker, üretimde kadınların çiftliklerde çalışarak büyük bir fedakarlık yaptığını ifade ederek, “İnanıyorum ki, onların büyük fedakarlıkla yaptığı bu çalışma, ortaya koyduğu bu çaba, çok daha verimli hale getirilebilir. Eğer biz, tarımda çalışan, kırsal alanda çalışan kadınlarımızı eğitim yönünden güçlendirirsek, onlara yaptıkları iş hakkında daha çok bilgi verebilirsek, daha çok donanım sahibi olmalarına katkı sağlarsak, o zaman hem yaptıkları işten daha büyük bir haz alırlar, hem milli ekonomiye daha büyük oranda katkı sağlarlar, hem Türkiye’nin kalkınmasındaki rolleri, etkinlik artar, hem de bu çabalarının karşılığında yaptıkları işle ilgili olarak bu gayret daha görünür hale gelir" dedi.
Eker, 2012-2016 yılları arasını kapsayan Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı hazırladıklarını belirterek, tarım ürünlerinin katma değerinin nasıl arttırılacağının ve bunun ekonomik getiriye nasıl dönüştürülebileceğinin incelendiğini belirtti. Toprağı verimli kılmanın bir kültür, hayata, evrene bakış açısı gerektirdiğini söyleyen Eker, bakış açısı ne kadar sağlıklı olursa, ne kadar uzun vadeli olursa, bu alandaki kaynak yönetiminin de o kadar rasyonel, etkin ve verimli olacağını kaydetti.
"İSTİHDAMDA KADIN ORANINI YÜZDE 30'A YÜKSELTTİK"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, toprak ananın analarının yaşam kalitelerini yükseltebilmeye en önemli görev alanı olarak baktıklarını söyledi. Kadın çiftçi eğitim programlarının bu vizyon çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, kadın-erkek, yaşlı-genç, engelli-engelsiz herkesin kalkınma modelinin merkezine konulmaması, herkesin kalkınmanın parçası yapılmaması ve eşitsizliğin giderilmemesi durumunda hedefe ulaşmanın mümkün olamayacağını söyledi. Yaşanan birçok sorunun temelinde eğitimsizlik olduğunu ifade eden Şahin, bu çerçevede Bakanlık olarak kadının ve özellikle kız çocuklarının eğitimine önem verdiklerini dile getirdi. İstihdamda kadın oranını, gerçekleştirdikleri istihdam projeleri ve çıkarılan yasalarda yaptıkları pozitif ayrımcılıklarla ilk kez yüzde 30'a yükselttiklerini anlatan Şahin, bunu çok daha yukarıya taşımayı amaçladıklarını dile getirdi. Şair Erdem Beyazıt'ın 'Kadınlar bilirim ülkeme ait, Yaslandın mı çınar gibidir onlar sardın mı umut gibi' dizelerini okuyan Şahin, "Bu ülkenin çınarları, bu ülkenin umutları olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"KIRSALDA İSTİHDAM YARATICI YATIRIMLARA ÖN AYAK OLMAK GEREKİR"
TZOB Başkanı Bayraktar ise dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kırsal kesimde bilgiye erişimde bazı sorunlar bulunduğuna işaret ederek, özellikle kırsalda eğitim alt yapısı ve eğitim seviyesinin kentlere göre daha düşük olduğunu, bu durumun Türkiye'nin kalkınma politikalarını olumsuz etkilediğini ifade etti. Bayraktar, "Eğitim ve teknolojik yetersizlik nedeniyle kırsal alandaki kaynaklar yeterince verimli kullanılamıyor. Beklenen üretim ve gelir, ne yazık ki, elde edilemiyor. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda olduğu gibi ülkemizde de nüfusun önemli bir bölümü, geçimini tarımdan sağlıyor. Biz şuna inanıyoruz ki, tarımsal faaliyet yürüten insanların gelir seviyesinin artması ve refah düzeyinin yükseltilmesi, tarımda etkinliğin ve verimliliğin artırılmasıyla mümkün olacaktır. Kırsalda kalkınmanın sağlanması, tarım ve diğer kaynakların verimli ve sürdürebilir kullanılmasına, gerekli yatırımların yapılmasına bağlıdır. Nüfusun kentlerde yığılması, ülkemiz açısından birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İnsanları bulunduğu yerde tutmak, orada iş ve aş sağlamak önemli. Başta gıda sanayi olmak üzere, kırsalda istihdam yaratıcı yatırımlara ön ayak olmak; bunları geliştirmek gerekiyor. Kırsaldaki eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve kırsal kalkınma, işgücünün kalitesinin artmasına, kırsaldan göçün durmasına, sosyal ve ekonomik olarak insanlarımızın kaynaşmasına yardım eder" değerlendirmesini yaptı.
Bazı gelişmelere rağmen, kırsaldaki kadın ve kızların eğitim ve sağlık başta olmak üzere, kamu hizmetlerine ve sosyal güvenliğe ulaşmada hala engellerle karşılaştıklarını ifade eden Bayraktar, "Şayet kadın çiftçilerimiz, kaynaklara ulaşmada erkeklerle aynı fırsata sahip olursa, tarımsal üretim ve verimi artırabilirler. Kadınlar ekonomik ve sosyal alanda güçlendirildiğinde, ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve sürdürebilir kalkınma için liderlik ve değişimin temsilcisi olurlar. İşte tam da bu noktada Türkiye Ziraat Odaları Birliğimiz ve iki güzide Bakanlığımız eğitim konularının belirlenmesinde ortak bir noktada buluştu. Müşterek olarak ilk eğitim konularını, İklim Değişikliği ve Kadın, Kooperatifçilik ve Kadın, Girişimcilik, Liderlik ve Kadın, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddet, Türkiye’de Kadının Durumu, Kadın Erkek Eşitliği Alanında Ulusal Mevzuat ve Sosyal Güvenlik olarak belirledik" dedi.
Kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe işgücüne katılma oranlarının da arttığını anlatan Bayraktar, istihdam edilen kadınların yüzde 42,6’sı, istihdam edilen erkeklerin ise yüzde 19’unun tarım sektöründe yer aldığını söyledi. Bu verilerin, kadınların kırsal alandaki yerini ve önemini daha da net ortaya koyduğunu dile getiren Bayraktar şunları kaydetti:
"Görüldüğü gibi, ülkemizde kırsal alandaki kadınlar, tarımsal faaliyetlerde ev işlerinin yanı sıra erkeklerle birlikte çalışmakta ve onlar kadar görev ve sorumluluk üstlenmektedirler. Özellikle son yıllarda, arazilerin küçüklüğü ve tarımsal gelirin düşüklüğü nedeniyle, erkek nüfusun tarım dışı alanlara yönelmesi, tarımda kadının işlevini daha da artırmıştır. Kadın çiftçilerimizin, üretim faaliyetindeki bu önemi dolayısıyla, onlara tarımsal eğitim hizmetleri verilmesini çok önemsiyor ve kaçınılmaz buluyoruz. Siz değerli eğiticilerin eğitimleriyle de tarım teknolojisindeki yenilikler, kadınlarımıza eşleri aracılığıyla değil, doğrudan ulaştırılacaktır. Kırsalda, özellikle hayvan bakımı ve besleme konularında işin tamamına yakınının kadınlar tarafından yapıldığı bilinen bir gerçektir. Hayvancılıkta bakım ve besleme teknikleri ile hijyen konularında öncelikle ve özellikle kadınlarımızın eğitimine önem verilmesi, hem hayvan sağlığı hem de gıda kalitesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, tarımsal eğitim verilmesi yanında, kırsal kalkınmada, sosyal ve ekonomik alanda önem arz eden konularda da kadın çiftçilerimizin daha aktif olmalarını sağlayabilecek projeler için gerekli mali destek, devletçe mutlaka sağlanmalıdır."
Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliğinin, kadın ve erkeklerin tüm hak ve özgürlükten eşit yararlanmalarına fırsat sağlayacak politikalar üretmeleri ve uygulamaları olduğuna işaret eden Bayraktar, kadın çiftçilerin de gelir güvencesinin sağlanmasının zorunlu olduğunu söyledi. Bayraktar şöyle konuştu:
"Siz buradaki eğitimde alacağınız bilgileri eğitime susamış kadın çiftçilerimize ulaştıracaksınız. Kadın çiftçilerimiz de sizden edinmiş oldukları bu bilgilerle toprağa bereket katacaklardır. Daha verimli bir tarım ve geleceğimiz için kadın çiftçilerimizin eğitimini sizlere emanet ediyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz