"Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bölge finali

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" adlı bilgi ve proje

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" adlı bilgi ve proje yarışmasının bölge finali, Kastamonu'da yapıldı.

Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonunda gerçekleştirilen yarışmaya, Kastamonu, Zonguldak, Bartın, Sinop, Trabzon, Ordu, Samsun, Rize ve Giresun'daki yarışmalarda il birinciliklerini elde eden kadın çiftçiler katıldı.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, yaptığı konuşmada, genellikle çiftçilikle köylülük kavramlarının karıştırıldığını, her köylünün çiftçi olmadığını belirterek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Köylülük bir miktar primitif yaşam tarzını ve hızla kurtulmamız gereken bir anlayışı ifade ediyor. Köyde de yaşasak, şehirde de yaşasak, köylü yaşam tarzından uzaklaşmamız ve yaşamı kentli kurallara göre uyarlamamız ve yorumlamamız gerekiyor. Bu anlamda çiftçilik çok daha farklı bir kavram, bir ekonomik terim. Çiftçi bir işletmeci, bir üretici. Çiftçilik faaliyetinin atalarımızdan, geleneklerimizden, göreneklerimizden bağımsız bilimsel kuralları var. Yani biz atalarımızdan gördüğümüz gibi çiftçilik yapmaya kalktığımızda yeniliklerle baş edemiyoruz ve ne yapıyoruz, göç ediyoruz. Dolayısıyla çiftçiliği kurallarına uygun olarak yapmak zorundayız. Bunun için de önce bilgiye ihtiyacımız var. Çiftçilik profesyonel bir iştir, bir iktisat terimidir. Okulları var, kuralları var, kitapları var, teorileri var, Ar-Ge'si, geleceği, piyasası ve pazarı var. Dolayısıyla biz bu çiftçiliği artık profesyonel bir iş olarak algılamak zorundayız. Bunun için de bilgiye ihtiyacımız var, bunun yolları da bu tip yarışmalar düzenlemektir. Umarım bu yarışmalar bize katkılar sağlar."

Reklam
Reklam

Yarışmada, Samsun'dan Ümran Ergin birinci, Ordu'dan Mine Aydın ikinci, Kastamonu'dan Öznur Kırık üçüncü oldu. Dereceye girenlere para ödülü verilirken, birinci Ümran Ergin, yarışmanın Çanakkale'de yapılacak Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz