Kadın Dostu Kentler Üst Kurul Toplantısı Yapıldı

Kadın Dostu Kentler-2 Projesi kapsamında Mardin Yerel Eşitlik Eylem Planı Üst Kurul Toplantısı, Valilik Nişli...

Kadın Dostu Kentler-2 Projesi kapsamında Mardin Yerel Eşitlik Eylem Planı Üst Kurul Toplantısı, Valilik Nişli Salonu’nda yapıldı.

Toplantıya Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, kurum amirleri ve yerel kurum temsilcileri ile kadın kuruluşları katıldı. İçişleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortak programı olan Kadın Dostu Kentler-2 Projesi’nin uygulandığı illerde yerel politikaların geliştirilmesi, kadının haklara eşit erişimini sağlamak ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesinin hedeflendiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşan Vali Ayvaz, ülkede kadın-erkek eşitliğinin istenilen düzeyde olmadığını hatırlatarak, bu tür programların kadının toplumdaki yerini bulmasına yardımcı olacağını söyledi. Vali Ayvaz, “Batı düzeyine ulaşmak için sonuç alınacak bir program. Kadın her zaman için fedakar ve cefakardır. Boşanmalarda ve erkek ölümlerinde çocuklara bakmak, geleceklerini sağlamak için kadınların azim ve kararlılığına hepimiz tanık oluyoruz. Erkeklerin aileyi daha çok sahiplenmesi ve kadına yardım etmesi ve destek vermesi gerekir” dedi.

Belediye Başkanı Ayanoğlu ise, kadınların toplumsal kalkınmaya entegre olabilmesi için bütün projeleri desteklediklerini söyledi. Ayanoğlu, “Geleneksel ötekileştirici politikaların ortadan kaldırılması gerekir. Son yasal düzenlemelerde kadına pozitif ayrıcalık tanınmıştır. Yönetimlerde, politik alanlarda, işletmelerde ve bürokratik alanda kadının yerini alacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Proje Koordinatörü Özge Konuralp da, proje kapsamında iller bazında yerel eşitlik mekanizmalarının kurulması ve kadın-erkek eşitliği hususunda sürdürülebilir yapılar oluşturulmasının hedeflendiğini, bu amaçla her ilde eğitim, sağlık, istihdam, kadına yönelik şiddet, yerel katılım ve kentsel hizmetler olmak üzere 6 başlıkta detaylı çalışmalar yürütüldüğünü ve “Yerel Eşitlik Eylem Planları” oluşturulduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Toplantı, Konuralp’in İl Kadın Hakları Teknik Kurul üyelerinden Irmak Akdeniz ve Birgül Şahin ile birlikte projenin amaç ve hedefleri ile Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın ana maddelerini anlatan sunumu ile devam etti. Sunumunda proje ile yerel politikaların geliştirilmesi, kadının haklara eşit erişimini sağlamak ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesinin hedef alındığını belirten Konuralp, şunları söyledi:

“Proje kapsamında il bazında yerel eşitlik mekanizmalarının kurulması ve kadın-erkek eşitliği hususunda sürdürülebilir yapılar oluşturmak hedeflenmiştir. Ulusal ve uluslararası alanda yapılan sözleşmeler ve hak temelli tüm ulusal politikaların, özellikle yerellerde hayata geçirilme ve uygulanma aşamasında ciddi eksiklikler bulunduğunu, bu nedenle projenin özellikle yerellerde eşitlik mekanizmaları kurulması ve sürdürülmesini hedefleyerek ulusal ve uluslararası ölçekte kabul edilen hak temelli yaklaşımların yerel mekanizmalar ile hayata geçirilmesinin amaçlandığını vurgulamıştır. Proje kapsamında bulunan ve şu an hali hazırda projeyi uygulayan 12 şehirde yapılacak çalışmaların, oluşturulacak ve uygulanacak Yerel Eşitlik Eylem Planları’nın toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına ulusal düzeyde örnek teşkil edeceğini vurgulamıştır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: