Kadın-erkek fırsat eşitliği komisyonu kuruluyor

ANKARA (ANKA) – TBMM Genel Kurulu'nda; "Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu"nun kurulmasına ilişkin yasa teklifi kabul edildi. Yasanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanıp Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasayla; Kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik Türkiye ve uluslararası alandaki gelişmeleri izlemek, bu gelişmeler konusunda TBMM'yi bilgilendirmek, kendisine esas veya tali olarak havale edilen kanun tasarı ve teklifleriyle kanun hükmünde kararnameler hakkında ihtisas komisyonlarına görüş sunmak üzere Mecliste "Kadın-Erkek Fırsat Eşitlik" Komisyonu" kurulacak.

Reklam
Reklam

TBMM Genel Kurul'da kabul edilen yasayla, Komisyon; kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda kamuyu bilgilendirici etkinlikler yapacak, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların kadın-erkek eşitliği ve kadın hakları konusundaki hükümleri ile Anayasa ve diğer ulusal mevzuat arasında uyum sağlamak için yapılması gereken değişiklikleri ve düzenlemeleri belirleyecek.

Komisyon, görevleriyle ilgili olarak genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile gerçek ve tüzel kişilerden kanunlarda öngörülen usullere uyarak bilgi istemek ve ilgilileri çağırarak bilgi alma yetkisine sahip olacak. Ayrıca, görev alanıyla ilgili faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının çalışmalarından yararlanabilecek. Komisyon, gerekli gördüğünde uzmanların bilgisine başvurabilecek, Ankara dışında da çalışabilecek. Komisyon, kendisine havale olunan başvurularla ilgili, başvuru sahibine, başvurunun sonucu ve yapılan işlem hakkında havale tarihinden itibaren başlayarak en geç 3 ay içinde bilgi verecek.

Reklam
Reklam

-GÖREV SÜRESİ 2 YIL OLACAK-
Komisyonda, siyasi parti grupları ile bağımsızların meclisteki sayılarının-boş üyelikler hariç-üye tam sayısına nispet edilmesiyle bulunacak yüzde oranına uygun olarak temsil edilecek.

Üye sayısı Danışma Kurulunun teklifi üzerine Genel Kurulca belirlenecek. Komisyon üyelikleri için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak. Her devre için seçilenlerin görev süresi, 2 yıl olacak.

Komisyon, kendisine esas veya tali olarak havale edilen işleri görüşmek, TBMM Başkanlığının talebi üzerine ya da istenildiğinde Meclis Başkanlığına sunulan kanun tasarı ve teklifleri ile KHK'leri kadın-erkek eşitliği konusunda Anayasa, uluslararası gelişmelere uygunluğunu inceleyerek ihtisas komisyonlarına görüş sunacak. Kadın hakları ile kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik olarak diğer ülkelerdeki ve uluslararası kuruluşlardaki gelişmeleri takip etmek, gerektiğinde yurt dışında incelemelerde bulunmak ve bu gelişmeler konusunda Meclisi bilgilendirecek, kadın-erkek eşitliği konusunda TBMM'nin çalışmalarına ilişkin gerekli bilgi ve dokümanları verecek. (ANKA)

Reklam
Reklam