Kadın girişimci "Mantar Üretim Tesisi" kurdu

Didim'de Kültür Mantarı Üretim Tesisi kuran kadın girişimci Ayşe Karapınar, tesisinde 10 kişiyi istihdam etti.

Aydın’ın Didim ilçesinde, Kültür Mantarı Üretim Tesisi kuran kadın girişimci Ayşe Karapınar, 10 kişiyi istihdam ettiği tesisinde bölgede ilk olarak İstiridye Mantarı üretmeye başladı.

Didim’e bağlı Akyeniköy beldesinde kadın girişimci Ayşe Karapınar tarafından kurulan Kültür Mantarı Üretim Tesisi’nde üretilen İstiridye Mantarı, sektörde yeni bir ürün olmasının yanı sıra üreticilere istihdam imkanı sunuyor. Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ve eşi Zeynep Emiroğlu, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kudret Gezer, Didim Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsmail Efe ve Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Akyeniköy beldesi Dalyan mevkiinde kurulan üretim tesisini ziyaret etti.

Reklam
Reklam

Girişimci Ayşe Karapınar, 360 metrekarelik bir alanda kurdukları Kültür Mantarı Üretim Tesisi’nde İstiridye Mantarı üretmeye başladıklarını söyledi. Alternatif kazanç sağlamak için çalıştığını belirten Karapınar, 3 üretim odası oluşturduklarını ve ilk olarak 1 üretim odasıyla üretimi gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Didim’de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşıyorum. Oluşturduğumuz üç üretim odasından ilkinde üretime başladık. Yaklaşık 20 gün sonra ikinci odaya geçeceğiz. Daha sonra ise üçüncü odada üretime başlayacağız. Bu mantar yaklaşık 30 günde çıkıyor ve toplanması 60 gün sürüyor” dedi.

Ön araştırma yaptıktan sonra Didim’de Kültür Mantarı Üretim Tesisi’ni kurduğunu, bu süreçte Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kudret Gezer’in Didim’de kurs verdiğini anlatan Karapınar, işletmede 10 kişiyi istihdam ettiklerini aktararak, “Yeni istihdam imkanları sunmayı planlıyoruz. Bölgemiz için hayırlı olur inşallah. Bölgemiz insanlarına bir alternatif kazanç sağlatabilirsek bundan da ayrıca mutluluk duyacağım” ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Dünya’da ve Türkiye’de gıda ve tarım ürünlerine talebin asla azalmadığını, aksine giderek arttığını belirten Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise Türkiye için alternatif ürünler gerektiğini söyledi. Emiroğlu, tarımda artık klasik ürünlerden ziyade bu tür dar alanda çok geniş kazançlar getirecek ürünlerin gerektiğini belirterek, “Ülkemizin birçok bölgesinde tanınan İstiridye Mantarı’nın Didim’de de üretilmeye başlanması, Didim tarımı adına sevindirici bir gelişme. Bu üretimin ülkemizde de gündeme gelmesi gerek. Her işi ilimle, fenle, bilimle yapmanın, teoriden pratiğe geçen halini bugün görüyoruz. Tarımda klasik ürünlerden çok bu tür dar alanda maliyeti de zahmeti de düşük ürünlere yönelmemiz gerek" dedi. Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci de tarımsal çeşitliliğe sağladığı katkı nedeniyle Karapınar'a plaket sundu.

Tesisin danışmanlık hizmetini yürüten Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mantar Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Kutret Gezer ise 450 metrekare üzerinde kurulu tesisin raflı sistemle çalıştığını belirtti. Tesisin duvarlarının ısı yalıtımını sağlamak amacıyla poliüreten malzeme ile kaplandığını belirten Gezer, bu şekilde elektrik tasarrufu sağlandığını söyledi.

Reklam
Reklam

İstiridye Mantarı ürünü hakkında da bilgiler veren Gezer, mantar çeşitleri içerisinde protein değeri en yüksek olan mantar çeşidinin İstiridye Mantarı olduğunu ifade ederek, “İstiridye Mantarı, bu nedenle tercih ediliyor. İstiridye Mantarı’nda sütten 2 kat fazla protein var. Dolayısıyla protein değeri yüksek. Etteki protein’in kullanım oranı düşük. Fakat İstiridye Mantarı içerisindeki protein’in kullanım oranı yüksek. O açıdan tercih edilen bir mantar çeşidi” ifadelerine yer verdi.

Girişimci Ayşe Karapınar, daha sonra konuklarına tesisi gezdirdi ve kavurduğu mantarları ikram etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: