Kadın girişimciden kral ağacı ihracatı

Çorum'da bir tarım firmasının yöneticiliğini yapan kadın girişimci Aynur Eker, ana vatanı Çin olan ve kral ağacı olarak tanınan paulownia ağacını yetiştirerek komşu ülkelere ihraç ediyor.

Osmancık ilçesi Koyunbaba Mahallesi'nde faaliyet gösteren Osmancık Tarım Sanayi ve Limited Şirketi Müdürü Eker, 100 dönümlük bir alanda bal yapımından kent peyzajına, ilaç yapımından mobilyaya kadar pek çok kullanım alanına sahip olan paulownia ağacı fidanı yetiştiriyor.

Eker, hobi olarak fidan yetiştiriciliği ile uğraştığını, ziraat mühendisi eşinin de desteğiyle 2006 yılından itibaren müdürlüğünü yaptığı firmada yetiştirdikleri, dünyanın en hızlı büyüyen ağacı olarak nitelendirilen kral ağacını yurt dışına ihraç ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Ağacın, Çin'de kral sarayları ile mobilyaların yapımında kullanıldığı için ''kral ağacı'' olarak adlandırıldığını belirten Eker, Türkiye'de çok bilinmeyen paulownia'nın Çin'de 2 bin 600 yıldan beri yetiştirildiğini bildirdi.

Eker, özellikle kaliteli kerestesinden dolayı tercih edilen kral ağacının bu yılki ilk ihracatını 30 bin fidanla Bulgaristan'a gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Kuzey Irak, Romanya, Azerbaycan ve Bulgaristan ihracat yaptığımız ülkelerin başında geliyor. Avrupa ülkelerinden gelen talepleri de miktarlarına göre değerlendiriyoruz. Ülkemizde çok tanınmayan bu ağacın kerestesinden Çin, Japonya ve ABD'de büyük kazanç sağlanıyor. Bunun nedeni ağacın zor iklim şartlarına dayanıklı olması ve kerestesinin yüksek kalitede olması'' dedi.

Kral ağacının ilk ekildiği yıl 7 metreye kadar uzadığını belirten Eker, ''Ağaç 70 yıl boyunca hasat edilebiliyor. Türkiye'de ekim alanı dar çünkü bu ağacın özellikleri ve ekonomik değeri yeterince bilinmiyor. Ağacın toprak verimliliğini arttırmak ve dikildiği alanda hava kirliliğini önlemek gibi çok fazla özelliği var. Ülke ekonomisi için büyük önemi olan bu ağaç türünün üretiminin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ağacın yetiştirilmesinin Türkiye'de tarım sektörüne girmek isteyenler için bir fırsat olduğunu ifade eden Eker, kerestesi açık renkli, hafif, kokusuz, budaksız ve işlenmesi kolay olan ağacın sera ortamında, ilkbaharda son donlar bittikten sonra dikilmeye başladığını ve sonbahar ortalarına kadar dikilebileceğini kaydetti.

Osmancık'ta tarım çeşitliliğinin artmasına katkı sağlamak istedikleri kaydeden Eker, ''Paulownia fidanı üretimi yanında altın çilek, pepino, yediveren çilek, kapari (gebere) fidesi de yetiştiriyoruz. Hem yurt içinden hem de yurt dışından fidanlara büyük talep var. Özellikle kral ağacının kerestesinden dolayı talep çok. Yetersiz kaldığımız zamanlarda üreticilere talepleri iletiyoruz'' diye konuştu.

Eker, fidanlıklarını ziyaret edenlere, kral ağacının tanıtımını yapmak amacıyla ücretsiz ağaç fidanı hediye ettiklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz