Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda temmuz ayında kabul edilen yeni bir tasarı kapsamında örgütün kadın haklarıyla ilgili çalışan 4 ayrı bölümünün birleştirilmesinden oluşan yeni kadın ajansına, Suudi Arabistan ve İran’ın da üye olduğu ortaya çıktı. Toplumda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için çalışmalar yürütecek olan kurumun 41 üyesi, bölgesel gruplardan seçilen 35 üye ve inisiyatife mali destek sağlayan 6 ülkeden oluşuyor.
ABD TEPKİLİ
İnsan hakları örgütleri, kadınlar için mücadele verecek olan yeni oluşumda, kadın hakları alanında son derece kötü bir üne sahip olan Suudi Arabistan’ın yer almasına tepki gösterdi. BM’deki ABD misyonu sözcüsü Mark Kornblau ise, İran’ın kuruma üyeliğinin, böyle yeni bir inisiyatif hakkında uluslararası kamuoyuna yanlış bir mesaj vereceğini savundu. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün BM direktörü Philippe Bolopion da, İran ve Suudi Arabistan gibi kadın hakları konusunda kötü geçmişe sahip iki ülkenin kuruma bir hakaret olacağını öne sürdü.
Sakine ne olacak?
İnsan hakları grupları, idam ve işkencenin yaygın olarak uygulandığı İran’ın kadın haklarını savunan bir kuruma üye olmasının iki yüzlülük olacağını savunuyor. İran son olarak, Sakine Muhammedi Aştiyani adlı kadını, zina suçlamasıyla önce recm, daha sonra ise asılarak idam cezasına çarptırması nedeniyle uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmişti.