"Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: - "Kadın emeği ve kadın disiplini olduğu zaman biliyoruz ki kooperatifçilikte daha fazla başarılara imza atılıyor. Bu anlamda kadınların ticari işbirliğini geliştirmek, kurumsal dayanışmasını teşvik etmek amacıyla kadın kooperatifçiliğini destekliyoruz" - "Kooperatifler finansal kurumlar oldukları gibi, sorumlulukları da olan teşkilatlanma modelleri. Bizi biz yapan yardımlaşma ve dayanışma kültürümüzü de daha da pekiştiren ve geliştiren bir unsur. Kooperatifler sürdürülebilir kalkınmada da öncü rol oynuyorlar"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Kadın emeği ve kadın disiplini olduğu zaman biliyoruz ki kooperatifçilikte daha fazla başarılara imza atılıyor. Bu anlamda kadınların ticari işbirliğini geliştirmek, kurumsal dayanışmasını teşvik etmek amacıyla kadın kooperatifçiliğini destekliyoruz." dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.

Reklam
Reklam

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Selçuk, protokolün kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi amacını taşıdığını belirterek, imzalanan protokolde Ticaret, Tarım ve Orman ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarının taahhütleri ve yükümlüklülerinin bulunduğunu vurguladı.

Selçuk, kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesinin hükümetin 100 Günlük Eylem Planı'nda da yer alan önemli bir proje olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Ülkelerin gelişmişlik ve kalkınma düzeyi ile kadınların büyük önemi var. Biz kadınların karar alma mekanizmalarında etkin bir şekilde yer almalarında ve toplumsal politikaların belirlenmesinde önemli olduklarına inanıyoruz. Bu anlamda da gerekli yasal düzenlemeleri, eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında önemli iyileştirmeler yapmayı ve kadınlarımızın ekonomik ve sosyal statülerini yükseltmeyi hedefledik. 16 yıldır hükümetlerimiz döneminde de bunu başardığımıza inanıyoruz. Bu konuda birçok ulusal eylem planı hazırladık ve projeyi de hayata geçirdik. Hükümetimiz tarafından ortaya konulan kararlı politikalar sayesinde kadınların iş gücüne katılımları ve kadın istihdamı alanında birçok başarıya imza attık."
\

Reklam
Reklam

- "Paydaşlarımızla yaptığımız işbirliği bizim için önemli"

Ülkenin kalkınmasında önemi bulunan kooperatifçilikte kadınların rolünün artmasının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Selçuk, "Çünkü kadın emeği ve kadın disiplini olduğu zaman biliyoruz ki kooperatifçilikte daha fazla başarılara imza atılıyor. Bu anlamda kadınların ticari işbirliğini geliştirmek, kurumsal dayanışmasını teşvik etmek amacıyla kadın kooperatifçiliğini destekliyoruz. Kadınların kooperatif kurarak teşkilatlanmalarının, ekonomik yaşamda daha güçlü bir şekilde yer almalarına ve sosyo-ekonomik statülerinin iyileştirmelerine fayda sağlayacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Selçuk, Bakanlık olarak kadın kooperatiflerinde finansal okur-yazarlık ile dijital okur-yazarlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirerek, iş sağlığı ve güvenliği destek-teşvik mekanizmaları ile teknoloji kullanımı konularında kapasite geliştirme eğitimleri de verdiklerini vurguladı.

Kadın kooperatiflerinin il istihdam ve mesleki eğitim kurullarında temsiliyetini sağladıklarını belirten Selçuk, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Paydaşlarımızla yaptığımız işbirliği bizim için önemli. Bu anlamda Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içerisinde kadın kooperatiflerinin yerel düzeyde sosyal hizmetler sunabilmeleri konusunda da çalışmalar yürütmekteyiz. Kooperatifler finansal kurumlar oldukları gibi, sorumlulukları da olan teşkilatlanma modelleri. Bizi biz yapan yardımlaşma ve dayanışma kültürümüzü de daha da pekiştiren ve geliştiren bir unsur. Kooperatifler sürdürülebilir kalkınmada da öncü rol oynuyorlar. Özellikle bölgesel dengesizliklerin azalmasında çok önemli bir faktöre sahipler."

Kooperatiflerden yararlanan kadınların daha ziyade geliri düşük ya da dezavantajlı kadınlar olduğuna dikkati çeken Selçuk, kooperatif çalışmasının hem bölgesel hem de ekonomik anlamdaki dengesizlikleri giderme özelliğinin bulunduğunu söyledi.