Kadın mühendise, rüşvetten 20 yıl hapis

Kadın mühendis rüşvetten 20 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılırken, diğer 30 sanık beraat etti.

İzmir Tarım İl Müdürlüğü'nde gıda sicil denetimlerinde usulsüzlük yapıldığı, gıda üzerine çalışan çeşitli firmalardan alınan numunelerin ‘gıda kodeksine uygun’ çıkarılması karşılığında rüşvet aldıkları iddiasıyla 12 ile 300 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan 31 sanığın davası sonuçlandı. Davanın sanıklarından kadın ziraat mühendisi Özlem Gündem 20 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılırken, diğer 30 sanık beraat etti.

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri 2 yıl önce, Buca Belediyesi'nde rüşvet alındığıyla ilgili yaptığı ‘Keşif 1’ adlı operasyon kapsamında gözaltına aldığı ve tutuklanan Celalettin Odabaşıoğlu'nun ifadeleri ve Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü görevlilerinin gıda denetimlerinde usulsüzlük yaptığı, rüşvet karşılığı incelenen ürünlerin gıda kodeksine uygun olduğu yolunda raporlar verildiği, bozuk olan numunelerin değiştirildiği ihbarı üzerine harekete geçti. Teknik takip ve istihbari çalışma doğrultusunda, ‘Keşif 2’ adı verilen operasyon kapsamında, kent merkezi, Ödemiş, Menderes ve Foça ilçelerinde gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlarda, 6'sı Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli 31 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin her işlem başına talep ettikleri en az 500 ile 3 bin TL'yi, Tarım İl Müdürlüğü'ndeki güvenlik görevlileri ve kameralarına yakalanmamak için tuvalet, bahçe, dışarıdaki restoran, ganyan bayi, büfe ve kafeterya gibi yerlerde aldıkları öne sürüldü. Memurların ayrıca rüşvet paralarını, üçüncü kişiler adına açılan hesaplara da aktardıkları belirtildi. Aralarında çeşitli firmaların sahipleri, temsilcileri ve iş takipçilerinin de olduğu 31 şüpheliden, Tarım İl Müdürlüğü'nde çalışan ve rüşvet çarkının başında olduğu ileri sürülen evli Ziraat Mühendisi Özlem Gündem ile birlikte toplam 11 kişi tutuklandı, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Reklam
Reklam

‘PARA ÇARKINI O İŞLETMİŞ’

Soruşturmayı tamamlayan savcı sanıklar hakkında 58 sayfadan oluşan iddianame hazırladı. Savcı iddianamesinde ziraat mühendisi Özlem Gündem'in saptanan telefon görüşmelerine de yer verdi. Görüşmelerin hepsinde Gündem'in isminin yer aldığı ve para çarkını onun işlettiği öne sürüldü. Savcı, rüşvetle ilgili kamera kayıtlarının da bulunduğunu belirtti. Sanıkların her suç için ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti. İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu Özlem Gündem ve diğer 10 sanık tahliye edildi.

Yapılan son duruşmaya, haklarında 12 ile 300 yıl arasında değişen hapis cezası istenen tutuksuz 31 sanıktan 14'ü katılırken, diğerlerini avukatları temsil etti. Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen mühendis Özlem Gündem önceki savunmalarını yineleyerek şöyle dedi: “Mahkemenize yaptığım savunmalar, alınan cavabi yazılarla doğrulanmış ve birbirleriyle örtüşmüştür, Tarım İl Müdürlüğü'ndeki yetki ve görev alanları, yine anılan yerden alınan resmi yazışmalarla belirtilmiştir. Ayrıca ihracat birim sorumlumuz mahkemenizde şahit olarak dinlenmiş, analiz, görevlendirme yetkisinin, imza ve onay yetkisnin bizzat kendisinde olduğunu ifade etmiştir. Bütün görevlere de tek başına değil, ekip halinde çıktığımız gelen resmi yazılarla belgelenmiştir.”

Reklam
Reklam

‘ALINAN PARALAR TAHLİL ÜCRETİ’

Aldığı iddia edilen paraların Tarım İl Müdürlüğü'ne analiz tahlili için yatırılan tahlil ücretlerinden ibaret olduğunu, rakamların bunlarla birebir örtüştüğünü öne süren Gündem ifadesini şöyle sürdürdü: “Yine benim dışımda, burada yargılanan firmaların temsilcileri, yurtiçinde ve yurtdışında tanınmış simalardan ve firmalardan ibaret kişi ve kuruluşlardır. Tarım İl Müdürlüğü'nün yetki ve görevlerini gayet iyi bilmektedirler. Benim hangi konuda görevli olup olmadığımı da bilecek durumdadırlar. Ben kendi çalıştığım Tarım İl Müdürlüğü dışında, mesleğimle ilgili olarak, görevimin tamamen dışında olmak kaydıyla, firmalardan talep gelirse danışmalık yaptım, dosya hazırladım, dolayısıyla ne kimseden rüşvet aldım, ne de zorla para istedim. Tarım İl Müdürlüğü'nden alınan cevaplara bakılacak olursa, atılı suçları işlemem mümkün değildir, beraatimi karar verelmesini talep ediyorum.”

MÜVEKKİLİM ‘GÜNAH KEÇİSİ’

Duruşmaya katılan diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini talep etti.

Reklam
Reklam

Mahkeme hayeti Mühendis Özlem Gündem'i 6 ayrı irtikap suçundan toplam 20 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıp, belli süreyle memuriyetten men etti. Ayrıca diğer 30 sanığın tümünün beraatine karar verdi. Daha önce tutuklanıp serbest kalan 10 kişiye de tazminat davası açma haklarınının olduğu, davada avukat tutmalarından dolayı, kendilerine yürürlükte olan 2'şer bin lira avukatlık ücretinin devlet hazinesinden alınıp, verileceği belirtildi. Ceza alan Özlem Gündem'in avukatı, kararı temyiz edeceklerini söyledi, müvekilinin burada ‘günah keçisi’ seçilip cezalandırıldığını ileri sürdü.

DHA