İstanbul (AA)- Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Gülsüm Bilgehan, dünyada her 5 kadından 1'inin, hayatının bir bölümünde aile içindeki erkeklerden şiddet gördüğünü belirtti.
AKPM'nin Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun Conrad Otel'de düzenlenen İstanbul toplantısının açılışında konuşan Bilgehan, komisyonun 2006-2008 yıllarını "Kadına Karşı Şiddeti Sonlandırma Yılı" olarak kabul ettiğini hatırlatarak, İstanbul'daki toplantıda, Türkiye'nin bu süreçteki deneyimlerinin ele alınacağını ifade etti.
"Dünyada her 5 kadından 1'i hayatının bir bölümünde aile içinde şiddetle karşılaşıyor. Şiddeti uygulayan en yakınındaki, en güvendiği erkek oluyor" diyen Bilgehan, şiddete uğrayan kadınlara devletin sahip çıktığının gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
AKPM Türkiye Delegasyonu ve AKPM Mülteciler ve Göç Komisyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türk delegasyonunda bu dönem 3 kadın milletvekili bulunduğunu ifade ederek, bu dönem milletvekili seçilemeyen Gülsüm Bilgehan'ın aktif siyasette kalacağını düşündüklerini dile getirdi.
Bilgehan da bu sözler üzerine, aktif siyasette kalmaya devam edeceğini söyledi.
Toplantıda konuşan ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Feride Acar da kadına karşı şiddetin tüm dünyada yaygın bir olgu olduğunu belirterek, yüze asit atma, diri diri gömme, beslenmeden mahrum etme, tecavüz gibi dünyada uzun yıllardır kadına uygulanan şiddet olduğunu söyledi.
Kadına karşı şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu dile getiren Prof. Dr. Acar, kadın sünneti ve töre cinayeti gibi konuların uluslararası alanda gündemi oluşturduğunu kaydetti.
Acar, dünyada kadına yönelik şiddetin eğitimle veya yoksulluğun sona ermesiyle biteceğinin düşünüldüğünü ifade eden Acar, kadına yönelik şiddeti aile içinde yeniden üretilen ataerkil kültürün yarattığını ve şiddetin son bulması için ataerkil kültürün dönüştürülmesinin öncelikli hedef olması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de son 20 yılda kadına yönelik şiddet konusunda söylem ve yasalarda önemli yol alındığını ve artık Türkiye'de her 10 kadından 9'unun şiddetin herhangi bir türünü kabul etmeyeceğini söylediğini belirten Acar, "Kadına şiddet konusunda kadınların bilinçlenmesine rağmen erkeklerin davranışlarının değişmesinde henüz bir başarı elde edilemedi. Çeşitli dönemlerde yapılan araştırmalarda, evli her 3 kadından 1'inin dayak yediği görülüyor" dedi.
Hürriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da gazetenin 4 yıl önce başlattığı "Aile İçi Şiddete Son Kampanyası"nı anlatarak, kampanyaya başlama kararı aldıklarında bunun radikal bir karar olduğunu, bugün ise gelinen noktada kampanyanın doğal bir süreç olarak görüldüğünü söyledi.
Kampanyaya başlarken öncelikli hedeflerinin aile içi şiddet konusundaki tabuların yıkılması olduğunu ifade eden Sabancı, Türkiye'de aile içi şiddetin konuşulmayan, tartışılmayan, aile içinde halledilebilen bir tabu olduğunu anımsattı.
Sabancı, kampanya ile şiddet göreni değil, şiddet uygulayan kişiyi mercek altına alarak farkındalık yaratmayı amaçladıklarını anlatarak, haberlerdeki dil kullanımını da değiştirdiklerini, bir süre önce bir araştırma sonucunu "Her 3 kadından 1'i şiddet görüyor" yerine "Her 3 erkekten 1'i şiddet uyguluyor" şeklinde verdiklerini dile getirdi.
Farkındalık yaratmada, medyanın rolünün ve dilinin çok önem taşıdığına da dikkati çeken Sabancı, kampanya çerçevesinde polislere ve cami imamlarına eğitim verdiklerini, Türkiye'de 24 saat hizmet veren acil yardım hattı ve Almanya'da yaşayan, dil bilmeyen Türk kökenliler için Türkçe hizmet veren acil yardım hattı kurduklarını anımsattı.