Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal, kadınlara yönelik şiddetin hafta sonları arttığını söyledi.
Kadınlara yönelik şiddet vakalarının özellikle hafta sonları meydana geldiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal, “Gözlemlerimiz hafta sonu cuma günleri öğleden sonraları ile cumartesi ve pazar günleri kadın konuk evine yerleşme taleplerinin arttığını görüyoruz. Bu da belki eşlerin aynı evde fazla vakit geçirmelerinden meydana gelebilir. Tabi bu bir tahmin ama şu da bir gerçek ki hafta sonları şiddet vakaları daha fazla oluyor” dedi.
Kadın konukevlerine birçok kadının aile içi iletişim ve şiddetten dolayı geldiğini ifade eden İpekdal, “Kadın konuk evine aylık müracaat ortalama 25-30 arasında gerçekleşiyor. Kadın konuk evimizin toplam kapasitesi de 30 kişiliktir. Fakat bu sayı hiç artmıyor. Müracaat eden kadarda ayrılan oluyor. Eylül ayında kadın konuk evlerine 28 kadın kabulü yapılmış, aynı ay içersinde de 28 kadınımız kadın konuk evinden ayrılmış. Ekim ayında da 22 kadının müracaatı yapılmış, o ay içersinde de 18 kişi ayrılmıştır. Kasım ayında ise 29 kadın kabulü yapılmış, 18 kadınımızda kadın konuk evinden ayrılmıştır. Bu kadınlarımızın bazıları da çocuklarıyla birlikte geliyor. Mesela ekim ayında kadınlarla birlikte 12 çocuk geliyor ve yine o tarihte 12 tane de çocuğun ayrılışı gerçekleşiyor. Kasım ayında ise 29 kadınla birlikte 11 çocuk gelmiş olup, 18 kadınla birlikte de 7 çocuğunda ayrılışı gerçekleşmiş” diye konuştu.
Samsun’da kadın konukevinin olduğunu ifade eden İpekdal, “6284 Sayılı Şiddetin Önlenmesi ve Ailenin Korunmasına Dair Kanun gereği Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden biri de Samsun’da açıldı. Bizim kadın konukevimizin kapasitesi 30’dur. Genelde boş kalmıyor. Fakat dolu olduğundan dolayı da kimseyi geri çevirme gibi bir durumumuzda olmadı ve olamazda. Sığınma talep eden kadın, konuk evine yerleşmek isteyen kadınları mutlaka bir kadın konuk evine yerleştiriyoruz. Kadın konukevine yerleşen kadınlarımızın büyük bir çoğunluğu kısa süreli olarak kalıyorlar. 2 gün, 3 gün hatta 1 gün bile kalan oluyor. Birçoğu kendi ailesinin yanına dönüyor. Kimi anne babasının yanına gidiyor. Kimi kocasıyla barışıyor. Yani bir şekilde ailesine dönüyor. Töre ve namus cinayetleri konusunda risk taşıyan kadınlarımız varsa onlar genelde uzun süre kalmayı tercih ediyorlar. Kadın konukevlerimizde normalde 3 ay süreyle kalınabiliyor. Ama gidecek yeri yok, normal hayata dönme durumu mümkün olarak görünmüyorsa onu da bakmaya devam ediyoruz. Bu süre içersinde de kadına normal hayata adapte etmeye ve bir meslek edindirmeye de çalışıyoruz. Normal hayata adapte olmakta zorluk çeken kadın varsa o kadın konukevinde kalmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz