“kadına Şiddet Utanç Vericidir”

CHP Kayseri İl Başkanı Sadık Atila, "Kadınlara yönelik şiddet ve baskı, ilkel bir tutumdur, utanç...

CHP Kayseri İl Başkanı Sadık Atila, "Kadınlara yönelik şiddet ve baskı, ilkel bir tutumdur, utanç vericidir." dedi.

CHP Kayseri İl Başkanı, '5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü' dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Atila, kadınların erkeklerle eşit düzeyde olmalarının, o ülkelerin uygarlık düzeylerinin en önemli göstergesi olduğunu belirterek, "Ulu Önder Atatürk’ün ulusal kurtuluş savaşımızda canını ortaya koyan kadınlarımızı uygar ülkelerden daha önce seçme ve seçilme hakkına kavuşturması, onlara yaşanabilir bir hayat sunması, dünyaya örnek olmuştur." diye konuştu.

Reklam
Reklam

1926'da Medeni Kanun'la Türk kadınına şeriat rejiminin aldığı hakları iade eden Atatürk ve Cumhuriyet rejiminin, 3 Nisan 1930'da kabul edilen bir yasa ile kadınlara belediye seçimlerine katılma hakkı tanıdığını belirten Atila, 26 Ekim 1932'de kabul edilen bir yasa ile Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar heyeti üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanındığını ve 8 Ekim 1934'te kabul edilen ve 5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren bir başka yasa ile de 'Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı' verildiğini söyledi.

Atatürk döneminde kadınların yaşamını çağdaş düzeye çıkaran devrimlerin günümüzde yaşamın hemen hemen her alanında ihlal edildiğine dikkati çeken Atila, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlara yönelik şiddet ve baskının, ilkel bir tutum ve utanç verici olduğunu söyledi. Atila ,"Günümüz Türkiye'sinde kadınlarımızı hedef alan töre cinayetleri en büyük sosyal yaralarımızdan biridir ve asla kabul edilemez, affedilemez. Günümüz Türkiye'sinde kızlarımızın eğitimine yönelik engellemeler, kadınlarımızın iş yaşamında ve sosyal yaşamda ve siyasette baskı altına alınmaları çağ dışı bir yaklaşımdır. Kadınlarımızın ulu önder Atatürk'ün öngördüğü çağdaş yaşam standartlarına kavuşturulmaları, eğitimde, iş yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette üst seviyelerde yer almaları iktidarıyla, muhalefetiyle hepimizin ortak sorumluluğudur. Kadınlarımıza, çağın gerektirdiği standartlarda insanca ve hakça bir yaşam sağlanmasını temenni ediyor, tüm kadınların Kadın Hakları Günü'nü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: