Kadına Yönelik Şiddet

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini belirterek, "En mükemmel yasaları yapmak, insanların uygulamasına yetmiyor. Şimdi biz bu uygulamayla ilgili olarak insanları eğitmeye çalışıyoruz" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nce, "Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" hakkında kentteki bir otelde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Reklam
Reklam

Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, kanun ile ilgili yasanın 20 Mart'ta kabulü sonrası bir ay içinde çok geniş katılımlı üst düzey uygulayıcılara yönelik olarak bilgilendirme konferansları serisi başlattıklarını söyledi.

Gevrek, Türkiye'de yedi bölgenin 16 ilinde yaptıkları toplantıların 13'üncüsünü Bursa'da düzenlediklerini, toplantıya 5 ilden şiddetle ilgili olarak üst düzey uygulama yetkisi olan tüm birimlerin amirlerinin katıldığını belirterek, "Genel olarak onları bilgilendirmeye ve bu yasa ile ilgili olarak görüşlerini almaya çalışıyoruz. Çünkü buna takiben bir yönetmelik hazırlayacağız, mümkün olduğu kadar uygulayıcıların görüşlerine yer vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Gevrek, bu yeni yasanın Avrupa Birliği, Avrupa Konsey sözleşmesine uyarlanarak yapıldığını belirterek, "Etkin ve acil koruma, yani mağdurun nerede olursa olsun, en yakın birlik tarafından korunmasını getiriyor. Bu kolluk birimleri olabilir, mülki idare olabilir ya da hakim olabilir. Kadın neredeyse ve yakın olduğu, yardım istediği birim neresiyse, o birim tarafından yardım yapılması öngörülüyor" dedi.

Reklam
Reklam

Gevrek, mümkün olduğunca şiddetin önlenmesi ve mağdura yönelik en hızlı ve etkin tedbirlerin olduğu yasada, zorlama hapsinin de olduğunu söyleyerek, "Eğer kişi uyarılıyorsa, koruma altındaki kadına yaklaşma denmesi halinde yaklaşıyorsa, zorlama hapsi denilen, ikinci bir uyarıya gerek kalmaksızın disiplin hapsi hükmünde olan bir hapis var" ifadelerini kullandı.

-Şiddet mağduru kadınlara yönelik çalışmalar

Bu çalışmaların ardından eylül-ekim döneminde Avrupa Birliği Projesi kapsamında, özellikle şiddet mağduru kadınlara yönelik, toplumun farkındalığını arttırıp zihin dönüşümüyle ilgili çalışmaların olacağını belirten Gevrek, şöyle devam etti:

"Sivil toplum örgütleri ve medya ile birlikte çalışmayı düşünüyoruz. Daha yolumuz çok uzun ve biz daha yolun başındayız. Bu bir şiddet anında yapılması gereken, yangın anında yapılması gereken tedbirler için bir yasa. Amacı ve ruhu bu. Ama zaten onun dışında bizim bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadının statüsü genel müdürüyüm, şiddetin oluşumu, şiddetin mevcudiyeti ve şiddetin kaynağı ile ilgili bir takım araştırmalar yapıyoruz."

Reklam
Reklam

Sorunların multidisipliner yaklaşımla, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve toplum olarak çözülmesi gerektiğini anlatan Gevrek, böylesine ciddi bir toplumsal sorun için farklı politikalar geliştirdiklerini belirterek, istatistikler topladıklarını, kadına yönelik şiddet ile ilgili rakamlar toplayacaklarını ve bu istatistikler üzerinden tedbirler alacıklarını söyledi.

En mükemmel yasaları yapmanın, insanların uygulamasına yetmediğini belirten Gevrek, "İşte şimdi biz bu uygulamayla ilgili olarak insanları eğitmeye çalışıyoruz. Bu sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın işi değil. Dediğim gibi içinde üniversiteler var, sendikalar var, Milli Eğitim Bakanlığı var, o kadar yolun başındayız ki biz hep beraber çalışmamız gereken çok uzun soluklu bir yol bu" diye konuştu.

Muhabir: Tarık Üzgün

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: