Kadında hijyen nasıl sağlanır?

Kadın Sağlığını ve mutluluğunu kadının toplumdaki yerini ve gücünü kutlama ve sorgulama günü, 8 Mart bütün kadınlara kutlu olsun.

Sağlıklı kadın, mutludur. Mutlu kadın çevresine pozitif enerji vererek olayları daha olumlu ve daha dengeli hale çevirir. Sağlığının tanımını yaparken şöyle bir deyiş kullanılır: Sağlık; ruh ve beden olarak tam iyilik halidir. Zaten genellikle ruh sağlığı beden sağlığını, beden sağlığı da ruh sağlığını etkiler.

Ailenin mutluluğu, dolayısıyla da toplumun mutluluğu aileyi her yönüyle çekip çeviren idare eden kadına bağlıdır. Kadın sağlıklı ve mutluysa ailesine ve topluma birşeyler verebilir.

Kadın sağlığının temel öğeleri nelerdir?

Reklam
Reklam

Bu yaşa göre değişir ama gene de şu şekilde özetlemek mümkün. Hijyen, bakım, koruyucu önlemler ve uygun çevre şartlarıdır. Özellikle hijyenin kadın sağlığındaki rolü büyüktür. Aybaşı hijyeni, lohusalık hijyeni, ilişki sonrası hijyen ve günlük hijyen için uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallardaki aksamalar kadın sağlığını direkt etkiler.

Aybaşı hijyeninde kullanılan pedler, duş ve temizlik malzemeleri ve alışkanlıklar, dikkat edilmediği takdirde sağlığı tehdit edici unsurlar halini alabilir.

Lohusalık döneminde kadın bedeni çok hassastır. Bir yandan doğum yaraları iyileşirken, bir yandan da emzirme fonksiyonu devam eder. Uykusuzluk ve yorgunluk lohusanın genel olarak bağışıklık sistemini de etkiler.

Cinsel olgunluk çağındaki her sağlıklı insan doğal olarak cinselliğe ihtiyaç duyar. Cinsel hayatta da uyulması gereken belli hijyen kuralları vardır. Örneğin ilişki öncesi ve ilişki sonraki genital bölgenin sabunlu suyla yıkanması, enfeksiyon, mantar gibi durumlarda prezervatif kullanılması, zaman zaman vaginal kuruluk varsa kayganlaştırıcı jeller kullanılması ve daha birçok buna benzer örnekler cinsel ilişkide uyulması gereken hijyen kurallardır.

Reklam
Reklam

Günlük hayatta da hijyen şartlarına dikkat etmek gerekir. Tuvalet temizliği, çamaşır seçimi, akıntı problemi, genital kılların alınması gibi durumlar da hijyenik şartlarda yapılması gereken hallerdir. Örneğin, iç çamaşırını seçerken sentetik olmayanları almaya dikkat etmeli, eğer kullanılacaksa da sık değiştirip vücuda zarar vermesi önlenmelidir. Genital bölge, kıl kökleri ve gudde ağızları yoluyla her zaman enfeksiyona müsait bir haldedir. Bu nedenle ilişki öncesi ve ilişki sonrası temizlik kurallarına uyulması şarttır.

Çevre şartları da kadın sağlığını etkiler. Uygun olmayan ortamlarda çalışma, çalışma saatlerinden dolayı bir takım fizyolojik ihtiyaçların geciktirilmesi, örneğin tuvalete çıkmamak, kalabalık yerlerde kullanılan tuvaletler, temizlik malzemeleri ve ortak kullanılan eşyeler kadın sağlığına tehdit oluşturacak unsurlar içerebilir.

Özetlemek gerekirse, bedensel sağlığı yerinde olan kadınlarımızın ruh sağlığı da yerinde olur. Vücudunun herhangibir yerinde problem olan kadın kendini o noktaya odaklar. Psikolojik durumu etkilenir. Eşine, çevresine ve çocuklarına yeteri kadar faydalı olamamaya başlar.

Reklam
Reklam

Dünya Kadınlar gününde bütün kadınlarımıza sağlık, mutluluk ve güzelliklerle dolu bir dünya dileğiyle....

Anahtar Kelimeler: