Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı İsmet Yıldız Polat, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadına şiddet karşısında sıfır tolerans ilkesini benimsiyor" dedi.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nce Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır'da görev yapan mülki amirlere yönelik "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Polat, Anemon Otel'de düzenlenen toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kadına şiddet karşısında sıfır tolerans ilkesini benimsediğini söyledi.
Polat, Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada eşinden ve yakın ilişki içinde bulunduğu kişilerden şiddet gören kadınların oranının yüzde 59 olduğunu belirtti.
Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni Türkiye'nin çekincesiz onayladığını, sözleşmenin 8 Mart 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Polat, sözleşmenin devletlere "özen yükümlülüğü" getirdiğini ifade etti.
Polat, sözleşme gereği, şiddet sonucu doğan maddi veya manevi zararın saldırgan tarafından karşılanmaması halinde zarara uğrayana devlet tarafından tazminat ödeneceğini kaydetti.
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'a işaret eden Polat, mülki amir tarafından alınacak koruyucu tedbirlere değindi.
Şiddete uğrayan ve uğraması muhtemel kişiler ile beraberindeki çocuklara uygun barınma yeri sağlanması gerektiğini ifade eden Polat, bu kişilere diğer kanunlar kapsamında yapılan yardımlar saklı kalmak üzere geçici maddi yardımda bulunulması gerektiğini söyledi.
Polat, "Koruyucu tedbirler kapsamında şiddete maruz kalan ve maruz kalması muhtemel kişilerin hayati tehlikesinin bozulması halinde ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması gerekiyor. Bu konuda ilgilinin bulunduğu ilin veya ilçenin kolluk birimi görevli ve yetkilidir" dedi.
Polat, korunan kişinin çalışma yaşamına katılımını desteklemek amacıyla kreş imkanı sağlanmasının da mülki amir tarafından alınacak koruyucu tedbirler kapsamında yer aldığını kaydetti.
Malatya Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Hidayet Bozkurt da kadına şiddet konusunda toplumsal farkındalığın artması dolayısıyla şiddet olaylarının daha çok gündeme gelmeye başladığını, aile içi şiddetin gizli kalmamasının sevindirici olduğunu söyledi.
Malatya'da kadın sığınma evine sığınan kadınların sayısının azaldığını bildiren Bozkurt, "2010'da 123 kadın sığınma evine sığınırken geçen yıl bu sayı 113'e düştü. Bu yıl ise bu sayı 55'ler civarında. Bu da Malatya'nın daha çok duyarlı olduğunu, kadına şiddet konusunda eğitiminin yükseldiğini gösteriyor" diye konuştu.
Bozkurt, şiddet konusunda polise yansıyan istatistikler de olduğunu belirterek, bu rakamların da çok önemli düzeyde olmadığını, gelecek yıl Malatya'yı "Kadın Dostu Kent" ilan ettirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz