Kadının Statüsü Genel Müdürü Gevrek:-" Devlette O Zihniyet Yerleşti Artık"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, toplumda ve devlette kadına yönelik şiddetle ilgili artık

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, toplumda ve devlette kadına yönelik şiddetle ilgili artık bir farkındalık oluştuğunu belirterek, "(Gönüllü barış elçiliği yapmayacaksın, sen o kadını koruyacaksın) devlette o zihniyet yerleşti artık" dedi.

Gevrek, "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" hakkında uygulayıcılara bilgi verilmesi amacıyla bir otelde düzenlenen toplantıda, bakanlık olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik yeni bir yasa çıkardıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Yasanın nasıl uygulanacağını anlatmak amacıyla da, illerdeki uygulayıcılar olan mülki daire amirleri, milli eğitim, adliye, polis ve jandarma mensuplarına yönelik toplantılar gerçekleştirdiklerini bildiren Gevrek, Türkiye genelinde 7 bölgede 16 ilde toplantılar yapacaklarını kaydetti. Gevrek, Adana'nın 11. toplantı olduğunu, bu toplantılara 6 bin 500 üst yöneticinin katıldığını belirtti.

Amaçlarının kadına yönelik şiddetle topyekun mücadele olduğunu anlatan Gevrek, "Yasayı yaptık ama bu topyekun bir mücadele gerek. Bu sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın değil İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının topyekun mücadele etmesi gereken bir konu. Kadına yönelik şiddet Türkiye'de çok ciddi bir problem. Biz de bu konuda en üst düzey birim olarak, mücadele etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu toplantı da zihinsel dönüşüm, farkındalık yaratmayla ilgili. Ardahan'dan Edirne'ye kadar uygulamada standardizasyonun yaratılması ve uygulayıcıların bilgilendirilmesi amacıyla yapılıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Ne olursa olsun mağdurun korunmasına yönelik tedbirlerimiz var"

Gevrek, "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un, Türk hukuk sisteminde hiç olmayan yenilikler getirdiğine dikkate çekerek, şunları kaydetti:

"Kanunla, polise ve jandarmaya gecenin 3'ünde hakime, savcıya ya da mülki idare amirine danışmadan kadını hemen koruma altına alma yetkisi veriliyor. Önemli olan kadının hayati tehlikesinin bertaraf edilmesi. Ne olursa olsun mağdurun korunmasına yönelik tedbirlerimiz var. Faile yönelik kişilerle ilgili rehabilitasyon çalışması getiriliyor. Eğer, fail madde veya alkol bağımlısıysa bu kişinin sağlık kuruluşunda rehabilite edilmesiyle ilgili çalışmalar var. Bunlara uymazsa bir zorlama hapsi var. Bu Türk hukuk sisteminde ilk defa getirilen şey. En önemlisi elektronik takip uygulaması. Şu anda biz bu sorunu kadının yanına koruma vererek çözmeye çalışıyoruz. Ama bu fiili olarak pek mümkün değil. Karşı taraf bu konuda niyetliyse iki tane polisin arasında bile bazen kadının öldürülebildiği vakalara rastladık biz. Kadının veya şiddet mağdurunun etkin korunmasına yönelik çıkartılmış bir kanun bu. İstanbul Sözleşmesi'nin Türk hukuk sistemine uygulanmasına yönelik bir yasadır bu. Biz yasayı çok güzel yaptık, kıyafeti çok güzel diktik. Önemli olan bu kıyafetin bizim toplumumuzun bedenine uydurulması. Bu konuyla ilgili biz önce uygulayıcılardan başlayacağız, sonra topluma bu yasayı yavaş yavaş anlatacağız. Önemli olan toplumda zihinsel dönüşümün sağlanması."

Reklam
Reklam

Özlem Bozkurt Gevrek, kadına yönelik şiddet kavramıyla Türkiye'de 2009'da tanışıldığını, daha önce aile içi şiddetin istatistiklere darp olarak geçtiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"2009'da İçişleri Bakanlığı ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Avrupa Birliği normlarına göre aile içi şiddet kavramı bizim hukuk sistemimize girdi. Daha önce sıfır olan bir şey birden bire istatistik olarak toplanmaya başlanınca, hakikaten yüzde bin 400 gibi bir artış oldu. Kampanyalar başlatıyoruz, yasalar çıkartıyoruz, kadınları koruma altına alıyoruz. Artık insanlar daha bilinçli. Devletin yaklaşımı değişti, polis gecenin 3'ünde evinden kaçıp kendisine sığınan kadını geri göndermiyor. 'Gönüllü barış elçiliği yapmayacaksın, sen o kadını koruyacaksın' devlette o zihniyet yerleşti artık. Şiddetin görünürlüğü arttı toplumda. Kadınlarımız, yorgan altında ağlamaktansa şikayet mekanizmalarını kullanır hale geldiler. Yasa kapsamında şiddete maruz kalan kişilerle ilgili bir bilgi veri toplama sistemi oluşturulacak."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: