Kadınlar Borsayı Riskli Buluyor, Erkekler Hisse Senedini Seviyor

Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Yatırım Tercihleri Araştırması’na göre; kadınlar borsayı riskli buluyor, erkekler ise hisse...

Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Yatırım Tercihleri Araştırması’na göre; kadınlar borsayı riskli buluyor, erkekler ise hisse senedini seviyor.

Kişisel bankacılık müşterileri için yapılan yatırım, tasarruf ve tüketim eğilimlerine yönelik araştırmada kadınların risk alma iştahı erkeklere oranla daha düşük çıktı. 800 kişinin katılımıyla düzenlenen araştırma, risk algısında cinsiyet farkını da ortaya koydu. Araştırmaya katılan ve yatırım tercihinde hisse senedini ön planda tutanların yaklaşık yüzde 87’sini erkekler, yaklaşık yüzde 13’ünü ise kadınlar oluşturdu. Araştırmaya göre kadınlar hisse senedinden daha çok vadeli mevduata sıcak bakıyor.

Reklam
Reklam

Araştırma sonuçları, yatırım tercihinde tüm katılımcıların ilk adresinin yüzde 54 ile altın olduğunu ortaya çıkardı. Döviz cinsinden vadeli mevduat hesabı ise yüzde 37 ile ikinci sırada yer aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 33’ü yatırım fonlarını tercih ettiğini belirtti, hisse senedine yatırımın oranı ise yüzde 28 oldu. Tahvil ve bonoya yatırım yapanların oranı yüzde 20, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nı (VOB) tercih edenlerin oranı yüzde 6 olarak belirlendi. Eurobond’a yatırım yüzde 2 ile yedinci sırada yer aldı, gayrimenkule yatırımı tercih edenlerin oranı ise yüzde 1.

KADINLAR YATIRIMDA NE SEVER?

ESTİMA Araştırma ve Danışmanlık tarafından yürütülen araştırma sonucunda, kadınların yüzde 22’si yatırım yapmadan önce aile büyüklerine danışıyor. Kadınların yatırım tercihinde ilk sırada yüzde 51 ile altın, yüzde 42 ile ikinci sırada vadeli mevduat, yaklaşık yüzde 13 ile üçüncü sırada hisse senedi yer alıyor.

YAŞ İLERLEDİKÇE HİSSE SENEDİNE İLGİ ARTIYOR

Cinsiyet ayrımı olmaksızın katılımcıların yaşlarına göre bir analiz yapıldığında orta yaşa doğru hisse senedine olan tercihin artmaya başladığı görülüyor. Araştırmaya katılan 41-50 yaş arasındaki kişilerin yüzde 34’ü hisse senedine yatırım yapıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: