Kadınlar Euroleague'de Kupa Için Geri Sayım Başladı

Fenerbahçe ve Galatasaray’ın mücadele edeceği Kadınlar Euroleague Sekizli Finalleri 18-24 Mart tarihleri arasında Ekaterinburg’da düzenlenecek.Ev...

Fenerbahçe ve Galatasaray’ın mücadele edeceği Kadınlar Euroleague Sekizli Finalleri 18-24 Mart tarihleri arasında Ekaterinburg’da düzenlenecek.

Ev sahibi UMMC Ekaterinburg’ın yanı sıra Good Angels Kosice ve CCC Polkowice’yle birlikte A Grubu’nda yer alan Galatasaray ve Sparta&K Moscow, Bourges Basket, Famila Schio takımlarıyla B Grubu’nda olan Fenerbahçe, kulüpler bazında Avrupa’nın en önemli kupası için mücadele edecekler. Temsilcilerimizin maçları NTV Spor'dan naklen yayınlanacak.

Bu sene statüde yine değişikliklere giden Kadınlar Euroleague’de daha önce 24 takımın yer aldığı organizasyonda, 6’şar takımlı 4 grup halinde çift devreli lig usulü şeklinde ilk tur maçları oynanıyor ardından gruplarını ilk 4 sırada bitiren takımlar üst tura çıkmaya hak kazanıyordu. Üst tura çıkmaya hak kazanan 16 takım, sekizli finallerde mücadele ediyor ve burada da rakiplerini geçen takımlar içinde bir takımın ev sahipliğinde Final Four oynuyor ve sezonun şampiyonu belirleniyordu. FIBA Avrupa, organizasyona ilgiyi arttırmak ve maç sayısını çoğaltmak adına, geçen sezondan itibaren geçerli olmak üzere formatta değişikliğe giderek Final Four’u Final Eight yapma kararı almıştı.

Reklam
Reklam

Geçen sene İstanbul’da Abdi İpekçi Spor Salonu’nda ilk kez yapılan sekizli final formatında bu sene de değişikliğe gidilirken, gruplarda ilk sırayı alan takımların direkt finale çıkması yerine, gruplarında ilk 2 sırayı alan takımlar yarı finale yükselecek ve çapraz eşleşmelerin ardından finale kalacak olan ekipler belli olacak.

İstanbul’da ilk kez uygulanan sekizli finaller formatında Fenerbahçe dördüncü, Galatasaray ise beşinci olmuştu. Şu anda Fenerbahçe’nin başantrenörü olan Roberto Iniguez ise Ros Casares’in başında şampiyonluğa ulaşarak İspanyol ekibini Kadınlar Euroleague Şampiyonu yapmıştı.

FENERBAHÇE CEPHESİ

Bu sene başında Roberto Iniguez ile anlaşan Fenerbahçe, bu sezonla birlikte FIBA Kadınlar Euroleague organizasyonunda dokuzuncu kez yer alıyor. İlk turda oynadığı 12 maçta 9 galibiyet alan sarı-lacivertliler evinde hiç kaybetmezken, deplasmanda aldığı 3 mağlubiyette de son anlarda rakiplerine boyun eğdi. Ardından play-off turunda Uni Györ’ü ilk maçta 93-61, ikinci karşılaşmada da 68-77 yenen Fenerbahçe, Ekaterinburg biletini rahat bir şekilde cebine koydu.

Reklam
Reklam

Uni Györ maçlarında takımı sırtlayan Ivana Matovic, sezonun genelinde de 16.0 sayı, 6.1 ribaund ve 3.4 asist ortalamalarıyla takımının en etkili oyuncusu oldu. Maç başına 14.5 sayı ile onu takip eden Angel McCoughtry ise 7.6 ribaund ortalamasıyla bu kategoride sarı-lacivertlilerin lider ismi. Ayrıca oynadığı 14 maçta takım halinde %49.2 saha içi yüzdesiyle hücum eden Fenerbahçe’de Roberto Iniguez yine de temkinli konuşurken, oynayacakları ilk maçın önemine dikkat çekti:

“Sekizli finallerdeki ilk maçımızda Bourges Basket ile karşılaşacağız. Gruptaki diğer iki takım gibi onlar da çok güçlü bir rakip. Bu sene de önemli bir yatırım yaptılar ve gerçekten çok zorlu bir başlangıç olacak. Fakat maç maç düşünmemiz gerekiyor ve biliyorum ki herkes bizden en iyi sonucu bekliyor olacak. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız. Geçen seneden bu yana bizim takımda da önemli değişiklikler oldu. Bazı oyuncuların yanı sıra ben de takıma bu sezon başında geldim ve bu nedenle geçtiğimiz sene ile bu yılki takımımız tamamen farklı karaktere sahip. Gün be gün gelişimimizi sürdürüyoruz; mental açıdan daha da güçleniyoruz.”

Reklam
Reklam

Diğer rakiplerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan tecrübeli antrenör, “Yıllardır aynı sisteme ve antrenör sahip olan ve bu avantajını kullanacak Bourges Basket’in dışında çok iyi şutörleri olan Famila Schio’ya karşı da zorlu bir mücadele vereceğiz. Sparta&K M.R. Vidnoje ise bu turnuvanın favorilerinden biri. Geçen seneden daha iyi bir kadroları olduğunu söyleyebilirim. Çok iyi bir antrenörleri var Avrupa’dan çok ABD basketbolu oynuyorlar. Gerçekten çok güçlü bir rakip ama dediğim gibi bu turnuvada en önemli maç; ilk karşılaşmadır. O maçtan galip ayrılmak kilit rol oynayacak.” yorumunda bulundu.

Son olarak ev sahibi olmanın bazen ters etki yapabileceğine de değinen Iniguez, “Sparta&K dışında bir diğer Rus ekibi UMMC Ekaterinburg da çok iddialı bir takım. Şu anda dünyanın en iyi oyuncularının onlarda olduğunu söyleyebilirim fakat bu basketbol ve çok para harcamak her zaman kupayı garantilemek anlamına gelmiyor. Ev sahibi olmaları onlar için avantaj da olabilir, dezavantaj da… Organizasyonu kendi evlerinde düzenlemek onlar üzerinde baskı da yapabilir ama biz şu anda bunları düşünmüyoruz. Aklımızdaki tek şey iyi basketbol oynamak, maç maç düşünmek ve Rusya’dan en iyi sonuçla dönmek.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

FENERBAHÇE’NİN MAÇ PROGRAMI:

18 Mart 2013 TSİ 12:30 Fenerbahçe - Bourges Basket
19 Mart 2013 TSİ 12:30 Famila Schio - Fenerbahçe
20 Mart 2013 TSİ 12:30 Spartak Moscow - Fenerbahçe

GALATASARAY CEPHESİ

Bu sezon 13. kez Kadınlar Euroleague’de yer alan Galatasaray da sene başında antrenör değişikliğine giderek takımın başına Ekrem Memnun’u getirmişti. Memnun’la ilk turda çıktığı 12 maçın 9’undan galip ayrılarak grubunu sekizli finallerin ev sahibi UMMC Ekaterinburg’un ardından ikinci sırada tamamladı. Play-offlarda ise ZVVZ USK Prague’ı İstanbul’da son saniye basketiyle geçen sarı-kırmızılılar, deplasmanda rahat bir galibiyet alarak Final 8’e kalmaya hak kazandı.

Sezon ortasında takımının en skorer oyuncusu Lindsay Whalen ile yaşadığı problemler nedeniyle yollarını ayıran Galatasaray’da 13.4 sayı ortalaması yakalayan Whalen’ın ardından 11.4 sayı ve 7.6 ribaundla Sancho Lyttle dikkat çekiyor. ABD’li guardın gidişinin ardından takıma katılan bir başka Amerikalı oyuncu Lindsey Harding ise play-off turunda 9.0 sayı ve 3.5 ribaund ortalamalarıyla oynarken, ilk maçta da son saniye basketine imza atarak galibiyeti getiren isim olmuştu.

Reklam
Reklam

Whalen ile Harding’in çok farklı iki karaktere sahip olduklarını belirten Ekrem Memnun, “Takımın kimyası yakalamak için çok uğraştık ve emek harcadık. Tam bunu yakalamışken şimdi bambaşka özellikleri olan başka bir oyuncu geldi. Farklı bir karaktere sahip ama biz de bunu en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz. En iyi oyunumuzu sergilediğimizi söyleyemem ama zamanla bunu da halledeceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Şampiyonluk için iddialı olduklarını da sözlerine ekleyen Memnun, “Şu ana kadar rotasyonda bazı sıkıntılar yaşadık ama sekizli finallerde bunlarla ilgili sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum. Hedefin ne kadar zor olduğunun farkındayız ama tabii ki kupayı kazanmak için oraya gidiyoruz. Bunu söyleyecek cesareti kendimizde buluyoruz çünkü takımımıza güveniyoruz. Avrupa’nın en iddialı sekiz takımı ve en iyi oyuncuları orada olacak. Günlük performanslar çok şeyi belirleyebilir ama hiçbir takımın Galatasaray için “Biz rahat bunları rahat bir şekilde yeneriz” diyebileceğini zannetmiyorum.” yorumunda bulundu.

Reklam
Reklam

Euroleague’de potasında maç başına sadece 56.1 sayıya izin veren Galatasaray’ın sıkıntı yaşadığı taraf ise hücumda. Savunma konusunda açık ara ligin en iyi takımı olan sarı-kırmızılılar hücumda ise %42.6 ile son sekiz takım arasındaki en kötü isabet yüzdesine sahip. Ayrıca %27.9’luk üçlük yüzdesiyle de ligin en kötü üçlük atan takımı olan Galatasaray’da Ekrem Memnun da bu konuyla ilgili yorum yaparken de şunları söyledi:

“Savunmamıza çok güveniyoruz. En büyük avantajımızın bu olduğunu düşünüyorum. Hücum anlamında bütün sene çok iyi basketbol oynadığımızı söyleyemem. Dönem dönem çok iyi oynasak da bunu her maça yayamadık. Yeni bir takım kurduk, yeni roller belirledik, sakatlıklar yaşadık. Bunları bir anda oturtmak çok kolay olmuyor. Bunlara rağmen hep yarışın içinde kaldık. Bunları da takımdaşlık ve kaybetmeyi hiçbir zaman kabullenmeme özelliklerimiz sayesinde aştık. Tabii ki her takım gibi yenildiğimiz maçlar da oldu fakat hiçbir zaman maçtan vazgeçip havlu atmadık. Bir takımın bizi yenerken, gerçekten ‘yenmesi’ gerekti. Hiçbir zaman pes etmedik.”

Reklam
Reklam

Son olarak gruptaki en önemli rakibi ev sahibi UMMC Ekaterinburg’u değerlendiren Memnun, “Ekaterinburg gerçekten önemli bir rakip. Bu sezon Euroleague sıralamasını ilk sırada bitirdiler ve organizasyona da ev sahipliği yapacaklar ama basketbolda her zaman en iddialı takım kazanacak diye bir şey yok. Daha önce namağlup gelip finalde kaybeden veya erken elenen takımlar da gördük. Bu bir ölçüt değil. Yeni statüde yedi günde beş maç oynanacak. Her türlü sürprize açık bir turnuva olacak ama dediğim gibi inancımız tam. Ekaterinburg’a kazanmak için gidiyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz