Kadınlar Seçilmek Ve Yönetmek İstiyor

5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi’nin yıldönümünde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın...

5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi’nin yıldönümünde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları 81 ilin tamamında ortak basın açıklaması yaptı.

CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, kadınların 78 yıllık süreçte kadınların kazanımlarının giderek geriye gittiğini vurgulayarak, “Geçen 78 yıllı süreçte, biz kadınların kazanımlarını daha da ileriye taşıması beklenirken, bugün gelinen nokta hiç de iç açıcı değil” dedi.

Utku, 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Tükiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) 550 milletvekilinden sadece 78’inin, hükümetteki 26 bakandan da birinin kadın olduğuna dikkat çekti ve şu verileri sundu: “Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 2.5’tir. 2 bin 924 belediye başkanının 26’sı, 34 bin 210 muhtardan da sadece 65’i kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında da karşımıza aynı kötü tablo çıkmakta. 81 valinin biri, 103 rektörden beşi, 423 vali yardımcısından 7’si, 795 kaymakamdan 22’si, 80 müsteşar yardımcısından 3’ü kadın. 26 müsteşar arasında ise hiç kadın yok. Sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurullarında da hiç kadın yok.”

Reklam
Reklam

Yüzde 50 eşit hak istemini savunduklarını kaydeden Utku, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir demek, yeterli değildir. Kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kınlan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe, sonuçlarda eşitlik sağlanmıyor. Asıl olan, sonuçlarda eşitlik anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı yurttaşlık hakkıdır. Erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Yüzde 50 eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: