Kadınlar şiddetten korunmak için kick boks öğreniyor

İzmir'in Buca ilçesinde faaliyet gösteren İzmir İhtisas Spor Kulübü'nde kadınlar şiddet, taciz ve kapkaç gibi...

İzmir'in Buca ilçesinde faaliyet gösteren İzmir İhtisas Spor Kulübü'nde kadınlar şiddet, taciz ve kapkaç gibi olaylarla karşılaşmaları halinde kendilerini savunabilmek için kick boks öğreniyor. Spora başladıktan sonra kendilerine güvenlerinin arttığını söyleyen kick boksçular, şiddet gören görmeyen bütün kadınlara, "Daha fazla geç kalmayın, spora başlayın." çağrısı yaptı.
İzmir İhtisas Kulübü Başkanı olan 5. Dan Kıdemli Antrenör Yusuf Kömür ve antrenör eşi Derya Kömür, dokuz yıldır haftada altı gün kick boks eğitimi veriyor. Kulübün 50'si kız çocuğu ve kadınlardan oluşan 150 öğrencisi bulunuyor. Buca Halk Eğitim Merkezi adına da faaliyet gösteren kulübün sporcuları arasında ev hanımları, işçi ve öğretmen olan, evli on kadın da var. Kadınlar, kick boksa sağlıklı kalmak ve şiddet olaylarına karşı kendilerini korumak için başladıklarını söylüyor. İsimleri gizli tutulsa da eşlerinden, yakınlarından şiddet gören ve şiddete karşı kendilerini savunmak isteyen kadınlar da kick boks öğrenmeye geliyor.
Buca Halk Eğitim Merkezi adına hiçbir ücret almadan 150 kursiyere spor yaptırdıklarını ifade eden Kıdemli Antrenör Kömür, özellikle hanımların şiddet, kapkaç ve taciz olaylarına karşı kick boksla kendilerini korumayı öğrendiğini söyledi. Altı aylık eğitimin ardından kendilerini koruyabilecek duruma gelebileceklerini kaydeden Derya Kömür ise, "Aile içinde genellikle şiddet görenler bayanlar oluyor. Kapkaç, taciz gibi olaylara da maruz kalabiliyorlar. Evde oturan bayanları, kick boks yapmaya davet ediyorum. Hem formlarını korumuş hem de kendilerini savunmayı öğrenmiş olurlar." dedi. Kulübe devam edenler arasında evli, çalışan ve ev hanımlarının da olduğunu belirten Kömür, "Başlarken, 'Acaba biz bu işi yapabilir miyiz?' diye tereddüt ediyorlar ama iki üç ay içinde kavrayıp gayet iyi yapıyorlar. İlerleyen günlerde özgüvenleri geliyor." şeklinde konuştu.
Kömür, desteklerinden dolayı Buca Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai Dere ve Kick Boks Federasyonu Başkanı Salim Kayıcı'ya da teşekkür etti.

Reklam
Reklam

'HEDEFİM TÜRKİYE ŞAMPİYONASI'
Mobilya imalathanesinde işçi olarak çalışan iki çocuk annesi 36 yaşındaki Ayşe Serdaroğlu, kursa devam eden evli ve çocuk sahibi kadınlar arasındaki en başarılı sporcu. Spora önceden beri meraklı olduğunu belirten Serdaroğlu, "Beş sene önce kızımı gönderdim. Halk Eğitim'den de destek gelince üç ay önce, 'Neden ben de yapmayım?' diyerek başladım. Türkiye şampiyonasına gitme hedefim var." dedi.
Vücudunun spora yatkın olduğunu ifade eden Serdaroğlu, sanayide çalıştığı için kendisine çok büyük katkısı olduğunu, özgüveninin daha da arttığını vurguladı.
Kick boks öğrenen evli hanımlar arasında bulunan, dört çocuk ve iki torun sahibi 41 yaşındaki Emine Karakuş, evinin kulübe çok yakın olduğunu, hocası Derya Kömürcü'nün teşvikiyle 1,5 ay önce derslere başladığını anlattı. Spora çok geç başlamasına rağmen kick boksu severek yaptığını belirten Karakuş, "Başta eşim başta teşvik etti. Hiç pişman değilim, kendime güvenim geldi. İlerleyen günlerde dışarıda daha rahat dolaşabilirim, korkum olmaz. Bu sporu herkese tavsiye ederim." diye konuştu.
Buca Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla kurstan haberdan olan iki çocuk annesi 38 yaşındaki Ayşe Menteş de eşinin başta karşı çıktığını ancak ilerleyen günlerde fikrini değiştirerek destek verdiğini söyledi. Menteş, spora sonuna kadar devam etmeye kararlı olduğunun altını çizdi.
Şeker ve tansiyon sebebiyle doktorların tavsiyesiyle spora başlayan Teknoloji ve Tasarım öğretmeni 38 yaşındaki Işık Berkcan, "Spora başladıktan sonra tansiyonum da düştü, şeker problemi de ortadan kalktı. Metabolizmam daha hızlı çalışmaya başladı. Kick boks, çok faydalı bir spor. Üç aydır geliyorum. Şiddetten çok, spor amaçlı yapıyorum. Kendimi zinde hissediyorum, yorulmuyorum. Bu sporu çok sevmeye başladım, bundan sonra da devam ettireceğim." dedi. Berkcan, kick boks öğrenmesinden eşi ve çocuklarının da memnun olduğunu, devam etmesini istediklerini sözlerine ekledi.
İzmir İhtisas Spor Kulübü'nün 16 yaşındaki 55 kilo yıldız bayanlar Türkiye şampiyonu Rabia Bozan ise Avrupa ve dünya Şampiyonluğu hedefleri olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz