İSTANBUL (İHA) - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Murat Taşdemir, kadınların bir çoğunun kabusu haline gelen aşırı tüylenmenin kozmetik bir problem olmanın yanısıra hormonal bir düzensizlik olduğunu ifade ederek, "Menopoz sonrası dönem, tedavi amaçlı alınan kimi ilaçlar ile yumurtalık tümörlerinin aşırı tüylenmeye neden olabilir" dedi.
Aşırı tüylenmenin genellikle kandaki erkeklik hormonları artmasına bağlı olarak meydana geldiğini kaydeden Operatör Dr. Murat Taşdemir, "Androjen erkeklerde daha yüksek düzeylerde olmak üzere, hem erkek hem de kadında bulunan hormonlardır. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan tüylerin sert ve uzun kıllara dönüşmesine neden olur" diye konuştu.
Dr. Murat Taşdemir, aşırı tüylenmenin özellikle menopoz döneminde artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Bu dönemde yumurtalıklardan östrojen (kadınlık hormonu) sentezi azaldığı halde androjen sentezi devam eder buna bağlı olarak tüylenme görülebilir. Öte yandan annesinde veya büyükannesinde aşırı tüylenme olan kişilerde aynı hastalığın görülme olasılığı fazladır" ifadelerini kullandı.
Tedavi amaçlı kullanılan ve erkeklik hormonları içeren ilaçların da aşırı tüylenmeye neden olduğunu anlatan Dr. Taşdemir, şunları söyledi: "Bunun yanı sıra Polikistik over hastalığında tüylenmeye etkisi büyüktür. Bu hastalıkta yumurtalıklarda birçok kist oluşur ve erkeklik hormonları fazla olarak üretilir. Hastalarda asi tüylenme, düzensiz yumurtlama, adet düzensizlikleri, kısırlık ve şişmanlık görülür. Öte yandan nadir olarak görülen androjen salgılayan yumurtalık tümörleri de aşırı tüylenmeye zemin hazırlayan etkenler arasındadır."
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Murat Taşdemir, aşırı tüylenmenin kozmetik ve tıbbi olarak iki türlü tedavisi olduğuna değinerek, "Tüy dökücü kimyasalların kullanımı, ağda, tıraş gibi yöntemler ile geçici olarak bu tüylerden kurtulmak mümkündür. Epilasyon kalıcı sonuç veren yöntemlerden birisidir. Hormon tedavisi görecek kişilerin epilasyonu bu tedaviye eklemesi uygun olur. Ayrıca tedavinin bir de tıbbi boyutu vardır. Aşırı tüylenmenin tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarıdır. Bu haplardaki östrojenler karaciğerde androjenlere bağlanarak onların etkisini azaltır. Diğer bir ilaç olan Spiranolakton androjenlerin ciltteki etkisini engeller. Böbrek üstü bezlerin hastalıklarına bağlı aşırı tüylenmenin tedavisinde kortizon kullanılır. Hormon tedavisi ile yeni tüy çıkması engellenir. Önceden çıkan tüyler hormon tedavi ile dökülmez, tedavinin bitiminden sonra epilasyon uygulanarak yok edilebilir. Hormon tedavisine başladıktan ortalama bir, iki yil sonra ilacın dozu azaltılarak tüylenmenin tekrarlayıp tekrarlamadığı tespit edilir ve gerekirse ilaca daha uzun süre devam edilir" açıklamasında bulundu.