Kadınlarda felç geçirme riski daha az

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Hipertansiyon Çalışma Grubu tarafından yapılan bir araştırma, yüksek tansiyon hastası kadınların aynı hastalığa sahip erkeklere göre daha az inme riski taşıdığını ortaya koydu.

Türkiye genelinde 7 bölgede, 22 il ve 39 merkezde yaklaşık 1,5 yıl süreyle dahiliye ve kardiyoloji uzmanlarına dağıtılan anket formları üzerinden yürütülen araştırmada, 7 bin 131 anket formundan Türkiye genelini yansıtacak şekilde 54 yaş üzerindeki 6 bin 790 hastaya ait bilgiler istatistiksel analiz yöntemiyle ele alındı.

Reklam
Reklam

İnme olasılılığını belirlemek için "Framingham Kalp Çalışması" ile hazırlanan ve tüm dünyada kabul göre "Hipertansif Hastalarda İnme Olasılığı Cetveli"nin kullanıldığı araştırma, hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastası kadınların aynı hastalığa sahip erkeklere oranla daha şanslı olduklarını, ancak yine de tansiyonlarını kontrol altında tutma konusunda dikkatli etmeleri gerektiğini ortaya koydu.

TKD Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Giray Kabakçı, araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, inmenin, dünyada kalp hastalıkları ve tüm kanser türlerinin toplamının ardından üçüncü en büyük ölüm nedeni olduğunu belirtti.

Dünya genelindeki inmelerin üçte ikisinin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Kabakçı, inmeye bağlı ölüm oranının özellikle yaşlanan nüfus ve az gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığının artması nedeniyle 2020 yılında iki katına çıkacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Kabakçı, inmeyi oluşturan değişik risk faktörleri bulunmasına karşın günümüzde tüm inmelerin yüzde 62'sinin hipertansiyon kaynaklı olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 18 yaş üstündeki nüfusun yaklaşık üçte birinin hipertansiyonu bulunduğunu ve bu hastalığa kadınlarda daha fazla rastlandığını belirten Prof. Dr. Kabakçı, buna karşın araştırma sonuçlarının inme riski açısından kadınların erkeklere oranla daha şanslı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Kabakçı, "Türkiye'de Hipertansif Hastalarda İnme Riski Araştırması" ile hipertansiyonu olan kadın ve erkeklerde 10 yıllık inme riskinin araştırıldığını vurgulayarak, "Araştırma sonucunda, hipertansiyon hastalarının inme geçirme riski, Türkiye genelinde yüzde 17, erkeklerde yüzde 21, kadınlarda ise yüzde 15 olarak hesaplandı.

İnme olasılığı gruplarının dağılımı cinsiyete göre incelendiğinde, kadınların yüzde 50'sinin 10 yıllık inme olasılığının yüzde 10'dan daha yüksek olduğu görülmektedir. Buna karşın erkeklerde yüzde 10'dan fazla 10 yıllık inme riski taşıyanların oranı yüzde 76'dır"dedi.