Yapılan çalışmalara göre, ülkemizde her 4 saatte 1 kadın tecavüze uğruyor. ABD’de ise, her 98 saniyede 1 cinsel saldırı olayı yaşanıyor. Bu rakamların sadece bildirilen vakalardan geldiğini düşünürsek, gerçeğin boyutları akıl almaz durumda.
Cinsel saldırı rakamları korkutucu bir şekilde artarken dünyanın her yerinden uzmanlar bu gidişata dur demek için çalışıyor. Bu uzmanların arasında hayatını teknolojiye adamış isimler de var. Bu isimlerden birisi de MIT Media Lab. çalışanı Manisha Mohan! Genç kadın bu gidişata dur demek için teknolojinin son nimetlerinden yararlanmış.
Intrepid adındaki cihaz görünmeden kullanılması için tasarlandı. Bu yüzden de günlük hayatın içinde kendisini fark ettirmeyecek ve kullanıcısının hareketlerini engellemeyecek kadar küçük boyutlarda. Aslında ona kelimenin tam anlamıyla akıllı çıkartma diyebiliriz.
Intrepid, cinsel saldırıları önlemek ve kadınların güvenliğini arttırmak için yapılmış ilk cihaz değil. Ancak daha önce piyasaya sürülen modeller tehlike anında basılacak panik butonu olarak tasarlanmıştı. Intrepid ise, tamamen yapay zeka sayesinde çalışıyor.
Intrepid, kendisinin kullanıldığı yerdeki şablonu kaydediyor ve şablon dışında bir hareket görürse bunu tehlike olarak algılıyor. Daha basit anlatmak gerekirse, eğer siz Intrepid’i sutyeninize takarsanız, cihaz sutyeninizi nasıl çıkardığınızı öğreniyor ve bu şablon haricindeki her şeyi tehlike olarak algılıyor. Cihazın üstündeki mikro işlemciler ve algılayıcılar ona öğrenme özelliği kazandırıyor.
Intrepid, öğrendiği şablon dışındaki her şeyi tehlike olarak algılıyor demiştik. Peki sonra ne oluyor? Cihaz zorla müdahale algıladığında Bluetooth vasıtasıyla sahibinin cep telefonuna bir alarm sinyali gönderiyor. Eğer kullanıcı her şeyin yolunda olduğunu onaylamazsa, sistem daha önce kaydedilmiş 5 numaraya başınızın dertte olabileceğine dair uyarı gönderiyor.
İnce ve zarif yapısıyla dikkat çeken Intrepid herkesi koruyabilecek potansiyele sahip. Dışarıdan bakılınca fark edilmemesi sıklıkla istismara uğrayan ancak yardım isteyemeyen yaşlılar, engelliler ve çocuklar tarafından da kullanılabilmesine olanak sağlıyor.
Kadınların hayatını kurtarabilecek Intrepid cihazını geliştiren Manisha Mohan cihazı test etmek için yine hemcinslerinden yardım istemiş. Kendisine gelen geri dönüşler genç bilim insanını oldukça cesaretlendirmiş. Intrepid’i sutyen ve külot gibi farklı iç çamaşırlarında test eden kadınlar gün içinde cihazın kendilerini hiç rahatsız etmediğini belirtmişler. Hemcinsleri için bütün zekasını kullanan Manisha Mohan icadının cinsel saldırıları azaltmasını umuyor! Teşekkürler Manisha!