Kadınların bilgisayar kodlaması yapmamalarının gerçek nedeni

Kadınlar regl oluyor ve kodlama yapabiliyorlar, inanılmaz ama gerçek! Bu şaşırtıcı bilgiyi, “Girls Who Code” (https://girlswhocode.com/girlsdocode) adlı eleştirel kampanyaya gönderme yapıyoruz.

Çeviri: Mustafa Cem Dönmez / Mynet Haber

Kampanya, teknoloji dünyasında neden çok az sayıda kadının yer aldığına dair basit bir açıklama sunuyor: kadınların hormonal döngüleri kodlama becerilerine ket vuruyor. Kampanyada yer alan diğer açıklamalar da kadınların memelerinin veya uzun kirpiklerinin görüş alanlarını kısıtladığı şeklinde.

Bu açıklamalar görüldüğü üzere saçma ve bir diğer nokta da eğer sebep buysa, kadınların yapabileceği pek birşey yok. Sonuçta regl kadınların biyolojisinin bir parçası ve bu düşünmelerine, konsantre olmalarına veya kodlama yapmalarına engel oluyorsa yapılacak pek birşey yok. Avustralya Bilgisayar Topluluğu’nun verilerine göre ICT alanında kadınlar sadece %28 oranında yer alıyor. Alan içinde özelleştikçe kadınların sayısı daha da azalıyor.

Reklam
Reklam

Bu noktada kadınların bilgisayar teknolojileri dünyasında varlığının az olmasının gerçekten belli bir sebebi var mı sorusu aklımıza geliyor. Aslında Girls Who Code kampanyası da burada “Kadınlar neden kodlama yapamıyor?” diyerek doğru soruyu soruyor. Bu soru da aslında “kadınlar kodlama yapamaz” varsayımından yola çıkıyor. Peki durum gerçekten böyle mi?

Erkekler vs. kadınlar

Fen sınıflarında erkeklerin diğer erkeklerle rekabet ettiğine dair kanıtlar var. Aynı zamanda ne kadar kalifiye olursa olsun iş piyasasında kadınlara karşı önyargı olduğu da bir gerçek. Piyasadaki kadınların çoğu işlerinin ciddiye alınmadığına dair birer anı paylaşabilir. AUSTRAC’tan Dr. Maria Milosavljevic’in anlattığına göre fen dersinde sınıfındaki erkekler, yardıma ihtiyacı olduğu varsayımıyla kız öğrencilere hep yardım etmeyi teklif etmişler.

Buradan da şu çıkıyor ki eğer erkekler kadınların bilgisayar kodlaması yapabildiğini kabul etmezse, kadınlar kodlama yapamaz. Bu korkunç derecede ataerkil bir düşünce. Bundan daha kötüsü de 1999 yılında 15 katılımcı ile yapılan ve kadın ile erkek beyni arasındaki farkları inceleyen bir araştırmaya atıfta bulunan “kadın biyolojisinin kodlama yapmaya uygun olmadığı” düşüncesi. Elbette ki biyolojik farklılıklar var. Fakat bu kadınların sevdiği ve iyi olduğu şeyleri yapmalarına kesinlikle engel olmamalı.

Reklam
Reklam

Kadınlar kodlama yapabilir

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kadınların kodlama yapabilmesine veya öğrenmesine engel biyolojik bir durum kesinlikle söz konusu değil. Buna örnek olarak birçok kadın gösterebiliriz. Yüksek mevkili birçok kadın bilim insanı var ve bu kadınlardan bazıları şunlar: Kesin olmamakla birlikte ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace (1815-1852), COBOL programlama dilinin geliştiricisi Grace Hopper, Systers kuruluşunun kurucusu Anita Borg, Google’ın ilk kadın mühendisi ve şimdi Yahoo’nun CEO’su Marissa Mayer ve yaklaşık 60 yıl önce CSIRAC bilgisayarının ilk programcılarından Kay Thorne.

Buradaki asıl soru aslında şu olmalı: “Neden kadınların çoğu kodlama yapmıyor?”

Bu aslında karmaşık bir sorun fakat çözüm kadınları bu endüstriye katmak, öğrenme ve yaratma fırsatları oluşturmak, özgüvenlerini arttırmak ve kadın rol modeller sunmak olabilir. Girls Who Code, Code like a girl, Go Girl, Go For IT ve Tech Girls are Superheroes bu fırsatları yaratmak için ortaya çıkan oluşumlardan bazıları.

Reklam
Reklam

İş alanındaki oranların arkasında yatan gerçek, yukarıda bahsettiğimiz sorundan daha derin. Kadınlar yazılım alanında erkekler kadar çok yer almıyor ve yer alanlar da kalıcı olmuyor.

“Brogrammer” kültürünü yenmek

Teknoloji alanında kadınlara düşmanca davranan bir “brogrammer” (brother yani erkek kardeş ve programmer yani yazılımcı kelimeleriyle oluşturulmuş bir kelime) kültürünün varlığı söz konusu. Bu senenin başlarında Microsoft bir şirket partisinde yarı çıplak kadın dansçıların bulunması sebebiyle başı belaya girmişti. Bu da demek oluyor ki endüstride kadınları destekleyen kuruluşlar bile bazen yoldan sapabiliyor.

Bu konu da aslında bizi kadınların biyolojisinin tartışıldığı noktaya geri götürüyor. Kadınlar erkeklerden farklı, evet ve kesinlikle kodlama yapabiliyorlar.
Başka bir nokta ise kadınların işyerinde cinsiyetçiliğe maruz kalmak istemediği. Eğer kadınlar kodlama yapamayacaklarına dair bir kanıya kapılırlarsa ve bunun sebebi sadece kadın olmalarıysa o zaman bu alanı geçerli bir kariyer yolu olarak seçmeyeceklerdir.

Reklam
Reklam

Belki de kodlama yapamamalarının sebebi birilerinin yapamayacaklarını düşünmelerine sebep olmasıdır. Girls Who Code kampanyası karmaşık bir problem basite indirgiyor ve en çok anlaması gereken kişilere bu sorunu anlatmayı amaçlıyor.

Kaynak: The Real Reason More Women Don’t Code