Kadınların Erkeklerden Daha Çok Uykuya İhtiyaçları Var!

Bu arada bir şey daha kanıtlandı: Kadınların beyinleri, erkeklerinkinden daha hızlı çalışıyor...

Daha iş yerindeki son saatlerinizde başlar can sıkıntınız.

Halâ makineye atılacak çamaşırlar, sabah işe geç kalmamak için toplamayı es geçtiğiniz kahvaltı sofrası, ısıtılacak, tüketilecek ve tabakları durulanacak bir akşam yemeği evde, gündeminizde sizi bekliyor. Uyumadan önce yarım saatinizi çalacak yüz bakım kremlerini de unutmayalım.

Çocuğunuz da mı var? Yardım edilecek ödevler de var o vakit, veya oynamak zorunda olduğunuz oyunlar, izlenecek çizgifilmler, başınız şişmiş olmasına rağmen duyacağınız ağlamalar ya da kahkahalar var sırada... - - - - - -

Reklam
Reklam

Beyninizin aynı anda 30 şeye birden çalıştığını söyler durursunuz, şikayet edersiniz ya; bilim nihayet size arka çıktı!

Hanımefendiler, beyniniz gerçekten de aynı anda 30 işe birden çalışıyor. Çünkü bu sizin genlerinizde mevcut, doğanızda var!

İngiltere'nin Loughborough Üniversitesi'nde yapılan ve sonuçları Independent Gazetesi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre; kadınların beyin yapıları erkeklerinkinden hakikaten de farklı. Özetleyecek olursak; gün içinde kadınların beyinlerinde erkeklere nazaran çok daha fazla aktivite oluyor, kadınlar çok daha fazla şey düşünüyor; bu da kadın beyninin daha hızlı yorulmasına sebep oluyor. - - - - - -

...hızlıca aşağı kaydıracağınız bilimsel açıklamamızı da şuraya bırakalım, ve sonuca gelelim:

2014'te 949 kişi üzerinde yapılan ve National Academy of Science'ta (PNAS) yayınlanan araştırmaya göre erkeklerin beynindeki bağlantıların büyük çoğunluğu bir lobdan aynı loba doğru gerçekleşiyor; sağ beynin içindeki bağlantılar sağa doğru, soldakiler sola doğru. Kadınlardaki nöron bağlantıları ise iki lob arasında yığılma gösteriyor.

Reklam
Reklam

Bağlantıların tarafları arasındaki bu farklılık, kadın beyninin aynı anda birçok görevi yerine getirebilmesini, üstelik erkek beyninden yaklaşık 5 kat daha hızlı çalışabilmesini sağlıyor!- - - - - -

Sonuçlar:

Bu hızın bir takım sonuçları var tabii: Kadınların beyinleri erkeklere göre çok daha hızlı yoruluyor, zarar görüyor. Yani erkeklerin beyinleri çok daha hızlı yenilenirken, kadınlar biraz daha fazla süreye ihtiyaç duyuyor.

Beynin yorgunluğunu atması ve yenilenmesi de elbette uyku esnasında oluyor :) Araştırmaya göre ortalama yoğunlukta işlerde çalışan kadınların, aynı yoğunluktaki erkeklere nazaran en az 20 dakika daha çok uyuması gerekiyor. Yaratıcılık tarafı yüksek veya çok stresli işlerde çalışanların ise elbette çok daha fazla yatakta kalması icap ediyor.

Sırf uyku harika olduğu için değil yani.
Sağlığınız için en az 20 dakika daha fazla uyumalısınız!

Reklam
Reklam

Kaynaklar: Lifehack.org, Pnas.org & Independent.co.uk