Kadınların kâbus dönemi

Yrd. Doç. Dr. Sevgi Canbaz, kadınlar için 18 yaş öncesi gebelik, lohusalık; daha sonraki yaşlarda da menopoz dönemlerinin "kabus dönemi" olduğunu belirterek, bu dönemlerde hekim kontrolünde olmanın önemini vurguladı.

Kadınların 10-18 yaş arasında ergen, 18-45 yaş arasında doğurgan olduğunu, 45'ten sonra menopoz ve 65 yaşından sonra yaşlılık döneminin başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Canbaz, ergenlik döneminde gebe kalmaktan, lohusalıkta enfeksiyon kapmaktan ve menopoza girdikten sonra ise depresyona girmekten kurtulmak için alınması gereken tedbirler olduğuna değindi.

"İLK 48 SAAT DOKTOR KONTROLÜNDE OLUNMALI"

Sevgi Canbaz, 18 yaş öncesinde gebe kalmanın ve lohusalıkta enfeksiyon kapmanın ölüm riskini arttırdığını dile getirerek, "18 yaşından önce gebe kalmanın önüne, evlenmeyerek veya korunarak geçilebilir. Biz 14-15 yaşında çocuklarımızı evlendiriyoruz. Bu doğru değil. Birey kendi beden gelişimini daha tamamlamadan gebelik gibi fizyolojik olarak zor bir dönemi yaşamaya başlıyor. Düşük ve ölüm riski artıyor. Kızlarımızı 18 yaşından önce evlendirmeyelim. Diyelim ki, evlendirdik o zaman da çift erken çocuk yapmamalı. Ayrıca 2 yıl ara vermeden de yeni gebeliklerden kaçınılmalı. Lohusalık dönemini sağlıklı geçirebilmek için de doğum mutlaka bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmelidir. Bizim ülkemizde yılda 1.5 milyon doğum oluyor ve doğumların yüzde 40'ı evlerde yapılıyor. Bağ-bahçede doğum yapan var. Bu kadınlarımız her türlü enfeksiyon riskine karşı korunmasız kalıyor. Lohusalık döneminde özellikle ilk 48 saat doktor kontrolünde olunmalı ve lohusalık süresi bitene kadar kontrol devam etmelidir. Çünkü en ufak bir ateş ne olduğu anlaşılmadan annenin ölümüne sebep olabilir" dedi.

Reklam
Reklam

"TÜM KADINLAR İÇİN OLAĞAN"

Kadının önemli dönemlerinden üçüncüsü olan menopozun ise her kadının başına geldiğini ve kabul etmekten başka çare bulunmayan bir durum olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Canbaz, "Menopoz 45, bazı kadınlarda ise 50 yaşından sonra başlar. Menopoza giren kadın doğurganlık özelliğini kaybeder. Menopoz döneminde terleme, uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, kemik erimesi, damar sertliği, cinsel organda kuruluk, idrar kaçırma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar karşısında doktora gitmekten ve uygun ilaçları kullanmaktan başka çare yoktur. Eğer kadın sorunlar karşısında durumu kabullenmeyip her şeye aşırı reaksiyon vermeye başlarsa depresyona girer. Menopoz baskısından kurtulmanın en kolay yolu gerekli ilaçları kullanmanın yanı sıra sürecin bütün kadınlar için olağan olduğunu kabullenip sakinleşmek ve farklı uğraşlar bularak meşgul olmaktır. Ancak bu şekilde depresyon riskinden uzaklaşılabilir" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: