Kadınların korkulu rüyası idrar kaçırma problemi

İZMİR (İHA) - Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Başakçı, kadınların korkulu rüyası haline gelen idrar kaçırma probleminin kişide depresyona kadar varan olumsuz sonuçlara neden olduğunu belirterek, bu rahatsızlığın çözümü olduğunu bildirdi.

İdrar kaçırma rahatsızlığı ile ilgili bilgi veren Uzman Dr. Alper Başakçı, kişinin kendi kontrolü dışında, özellikle öksürme, aksırma, gülme eylemlerinin ardından idrarını tutamaması problemine 'idrar kaçırma' dendiğini söyledi. Her 5 kadından birinin yaşadığı idrar kaçırma probleminin nedenlerinin çeşitlilik gösterdiğini belirten Başakçı, "Bağ dokusu genetik olarak zayıf ve sarkmaya eğilimli kadınlarda, kronik solunum yolu hastalıkları, zor doğum, aşırı şişmanlık, menapoz, ve kronik kabızlık bu
rahatsızlığın nedenlerindendir. Bu rahatsızlık kişinin normal yaşantısını olumsuz yönde etkileyip, depresyona neden olabilmektedir. 45 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 50'si bu sorunu yaşamakta ve tedavi yöntemlerinden habersiz hayatını sürdürmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

İdrar kaçırma rahatsızlığının tedavi yöntemleri konusunda bilgi veren Başakçı şunları söyledi:

"Mesanenin kasılmalarına bağlı bir sorun varsa ilaç tedavisi etkili olabilmektedir. Yan etki olarak idrara çıkmayı zorlaştırabilir ama ilacın kesilmesiyle yan etkiler ortadan kalkar. Diğer bir yöntem ise, idrar kesesi kasının içine botoks enjekte edilmesidir. 7-8 ay etkisini sürdüren bu yöntem, kesin değil geçici bir çözümdür. Egzersiz de bir diğer yöntemdir. Pelvis taban kaslarına yönelik egzersizle yapılmaktadır. Bu tedavi refleks olarak mesanedeki düz kas kasılmalarını da ortadan kaldırabilmektedir.
Geçici bir tedavi yöntemidir."

İdrar kaçırma rahatsızlığı olan 150 hastayı cerrahi operasyonla 1.5 yıl içinde sağlığına kavuşturduğunu belirten Op. Dr. Alper Başakçı, "Lokal anestezi ile yapılan ve yaklaşık 20 dakika süren 'TOT' ameliyatında idrar kanalının altına askı dikişleri yerleştiriliyor ve operasyonun ardından hasta aynı gün taburcu oluyor" dedi.